Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: НЗОК е като торба с пари, от която всеки безконтролно граби

  • 22 декември 2023 14:36

  • 2720
  • 0
Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: НЗОК е като торба с пари, от която всеки безконтролно граби
© булфото /архив/, pixabay

Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

- Доц. Мангъров, тези дни в парламента гласуваха с над 1 млрд.лева за НЗОК в бюджета. Въпросът обаче е - повече от нашите пари за здраве, означава ли по-добро здравеопазване?

- Повече пари от бюджета съвсем не означават, че ще се постигне по-добро здравеопазване. За 2024 г. наистина се осигуряват над 1 млрд.лв. повече от м.г., което по принцип е хубаво, но въпросът е къде отиват всички тези средства. Основният проблем в нашето здравеопазване е, че няма хора, няма медицински сестри, няма лекари… А няма кадри, защото за сестрите и за повечето лекари заплатите са незадоволителни.  Те емигрираха в чужбина, защото тук заплащането им беше лошо. Та, ако тези милиарди се използваха за повишаване на техните възнаграждения, щеше да е добре.

- За какво ще се използват тези средства?

- За съжаление просто ще се разпределят между частните и държавни болници за безсмислени дейности, но

основните проблеми в здравеопазването ни пак няма да бъдат решени.

- Кои са другите проблеми в тази сфера, освен кадровото обезкървяване, за което споменахте?

- Когато няма кадри, колкото и пари да се наливат в системата, ще е безрезултатно. Болницата може да е оборудвана с техника по последен писък на модата, да е снабдена с най-скъпите медикаменти, но като няма лекари и сестри, които да се грижат за хората, всичко отива по дяволите. Друг дерт е, че

в нашата здравна система няма разделяне на заплащането на лечението от стойността на медицинския труд.

Първото е чисто счетоводен проблем и би трябвало да се простираме според чергата си. Второто обаче – плащането на медицинския труд, трябва да е по договаряне и да е съпоставимо с този труд в чужбина, за да не бягат кадрите ни там.

Мисля, че е безобразие общественият фонд, какъвто е НЗОК, да финансира частни болници и директорите им да получават колосални за представите на българите заплати. В същото време повечето лекари да вземат мизерни пари.

Друг голям проблем са злоупотребите с клиничните пътеки,

които се надписват, а нерядко пациентите си тръгват от болниците недоизлекувани.

Специализацията на лекарите също е професионален проблем – в момента специализантите се обучават само в големите университетски болници. Това означава младите да напускат местоработата си в малките градове и да идват в столицата, но после не се връщат обратно. Така провинцията хептен остава без здравеопазване, а в София ги ползват като принтери – да пишат документи.

Огромен бизнес развива НЗОК – реален с огромни средства от над 8 млрд.лева., които се разиграват между частни и обществени лечебни заведения, а малка част отива в доболничната помощ. За да може да се бърка в кацата с меда на НЗОК, е нужна лъжица – болница. Няма ограничения за създаването на нови и нови болници и дори 10 млрд.лв. да даваме за здравеопазването през бюджета, те пак няма да стигат. Такива са порочните алгоритми на здравната каса.

- Защо обаче не се прави здравна реформа, за каквато се говори години наред?

- Този порочен модел може да бъде променен с изменение на съществуващите закони. Не се прави, защото законодателите имат интерес настоящият модел на здравеопазване да се запази в сегашния си вид. Вече споменах, че това е най-големият бизнес в държавата ни.

- Не е ли парадокс при толкова много пари, хората да се оплакват от лоши здравни услуги?

- Кадрите в здравните заведения искат само добро заплащане и сигурност. Като не ги получават, се наблюдава тази тъжна картина, която имаме. Непрекъснато се вкарват нови лекарства, изследвания, апаратури, но няма хора за системата. За да се оздрави тя, са нужни политическа воля и решения.Наливането на много пари в тази сфера, допринася само за големи печалби на някои началници, но не и до добро здравеопазване.

- Парите следват ли пациентите?

- Основно в рапортите сега се набляга на въпроса: защо в болниците има толкова малко пациенти?!

Амбицията е да се вкарват повече пациенти в здравните заведения, защото доходите на лечебниците се формират от това.

Доболничната помощ пък записва повече хора, защото пак им плащат за отчитане на бройките, които са вкарали в болниците. Най-доходно е да се хоспитализират по-леко болни по най-скъпите клинични пътеки. И така се разкоства системата. Огромен проблем е и това, че дадоха възможност всяка болница да купува медикаменти по свое решение. И става нещо като в приказката „с чужда пита да правиш бащин помен”. Правят се огромни разхищения.

- НЗОК ли е отговорна затова?

- Би трябвало здравната каса да е фонд, който да инвестира разумно, но в момента тя е като торба с пари, от която всеки граби безконтролно.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2720 0

Свързани новини

Водещи новини