Строят нов паркинг с 1000 места на Летище София

  • 22 април 2024 13:38

  • 1227
  • 1
Строят нов паркинг с 1000 места на Летище София
© Летище София

СОФ Кънект, операторът на Летище София и Главболгарстрой Холдинг поставиха днес началото на строителството на новия открит паркинг на летище София. Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, и Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг, направиха първата копка на терена в близост до Терминал 2.

В събитието участваха Анна Михнева-Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Георги Илиев, кмет на район Слатина.

Новият открит паркинг ще се простира на обща площ от 25 000 кв. м. и ще предостави на пътуващите близо 1000 паркоместа. 

Той ще разполага и с места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност над 7 милиона лева.

„Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа.“, каза Хесус Кабайеро.

"В следващите шест месеца екипът на „ГБС-Инфраструктурно строителство“ ще работи неуморно по преобразяването на тази зона от летище София така, че скоро тя да може да приеме 1000 автомобила. Разбира се, проектът не включва само паркоместа. Ще бъде изграден нов път, ще има зарядни станции за елекрически автомобили, инсталациите на пропускателния режим ще разчитат номерата и контролът на допуска ще е значително увеличен. Всички иновации в строителството на такова съоръжение ще бъдат приложени", каза Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД.

Тестват експресна линия до Летище София

Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационен номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламетирани таксита. Проектът включва и изграждане на нов обратен завой.

Очаква се строежът да бъде завършен до октомври и да осигури допълнително удобство и сигурност за всички пътници и посетители на летището.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:13

1
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­­и­­­ ­­м­о­м­­и­ч­­­е­­т­­а­­­ ­в­­­и­­ ­­о­ч­­­а­к­­в­­а­­т ­­­-­­ X­­1­­8­­.­­­F­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини