Сънародници настояват за директни полети от Мадрид до Южна България

  • 08 юни 2024 08:32

  • 866
  • 6
Сънародници настояват за директни полети от Мадрид до Южна България
© pixabay

Българската общност в Мадрид се обяви за директни полети за вътрешността на страната. По този начин те ще стигат по-бързо до родните си места. Това е и начинът според тях да бъдат привлечени туристи за регионите, които са далеч от столицата. 

На Пиринейският полуостров живее една от най-големите български общности в чужбина. Мадрид е дом за Катя Досева от 24 години. Тя е сред хилядите наши сънародници в Испания, които искат удобни полети до България.

„Аз съм от троянския край и на мен ми е по-лесно да се прибера от Пловдив, отколкото от София. Пътуваш три часа и половина от Мадрид до София, и после шест часа са ти нужни, за да се прибереш в родната си къща в южната част на България”, разказва Катя Досева, която живее в Мадрид.

Юлияна Маркова и Димитър Костов също са сред сънародниците ни, които изпитват трудности, за да се приберат в родината. „Полетите, които са от Мадрид пристигат късно вечерта или тръгват много рано сутринта. Налага се да спи в София, да спи по летищата, това е много трудно. Има злоупотреби с цените на такси превозите”, казва Юлияна.

Според Димитър Костов, който е баща с дете, чакането по летища и наемането на хотел е неизбежно. „Трябва да чакаш и хотел да си вземеш, за да можеш другия ден да тръгнеш по-рано и един ден имаш, който е в София. Не са само парите, а времето, което можеш да останеш повече в самата си държава, затова си отиваш“ , добавя той.

Мадрид е най-големият туристически град в Испания. Населението му на областта наброява шест милиона души. Туроператорите са убедени, че с директните линии ще се улеснят не само българите, но и испанските туристи, които искат да посетят страната ни.

От Фонда за развитие на Летище Пловдив съобщиха, че започват преговори за откриването на директни полети от Мадрид. „Очакваме, че отново ще има тема за стимули от съответната авиокомпания, така че доброто функциониране на Фонда и събирането на средства в него, е една от категоричните гаранции, че откриването на една такава линия ще бъде възможна в близко време“ , коментира изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Нова въздушна линия ще свърже Пловдив и Бирмингам

По време на среща с директора на Летище Пловдив, стана ясно, че по-голямата част от пътуващите наши сънародници от София до Мадрид са от вътрешността на страната.

В момента Фондът за развитие на Летище Пловдив подкрепят 12 от всички 57 общини в Южен Централен район. От големите присъстват само Пловдив и Смолян, но отсъстват Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Последвайте канала на

Калина Христова
866 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.06.08 | 09:28

1
Къде ще кацат тия самолети от Испания, в Гърция или Турция?!
Снежко Снежев

2024.06.08 | 12:46

6
Що да кацат... ще скачат направо с парашути като наближат родните си места:)))!
Снежко Снежев

2024.06.08 | 12:46

5
Като изберат сега Цвета... простата, кърджалийска... слива и тя ще им я осигури:)))! Пък, ако не стане... ще им "препоръча".. да 'одят пеш:)))!

2024.06.08 | 11:53

4
До Горна Оряховица кога? Едно време имаше редовни полети.

2024.06.08 | 10:33

3
ахахаха, че кой ви спира и сега да има такива полети, но тук борбата е да се ошушка държавата да плаща за празни седалки на превозвачите с нашите пари

2024.06.08 | 10:00

2
Стига напъни ! Няма да стане !

Добави коментар

Водещи новини