Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Щом политическата върхушка не уважава конституцията и законите, как гражданите да имат респект!

  • 16 април 2024 15:18

  • 1946
  • 0
Адвокат Людмил Рангелов пред novini.bg: Щом политическата върхушка не уважава конституцията и законите, как гражданите да имат респект!
© булфото /архив/

В Деня на конституцията и когато празнуваме 145 години от създаването на Търновската конституция разговарям с известния наказателен адвокат Людмил Рангелов. Той е завършил в Алма матер, има дългогодишна юридическа практика – всеки ден е в съдебните зали.

- Адв. Рангелов, днес е Деня на конституцията, честваме 145 години от приемането на Търновската конституция. Защо, според Вас, тук не празнуваме днешния ден като да речем в щатите Деня на независимостта?

- Голяма е разликата между САЩ и България, те са устроени на федеративен признак, а ние сме унитарна държава и т.н..Върху действащата ни конституция от близо 35 години насам постоянно някои се упражняват да променят. В началото на 90-те години на м.в. тя бе направена от мъдри, добри професионалисти, отговорни към нацията и нашето бъдеще. Впоследствие други хора със значително по-ограничени възможности започнаха да се опитват да я подобряват. Няма как с по-малък капацитет и по-нищожна отговорност към устройството на държавата, да постигнеш по-добър резултат. Търновската конституция е повод за гордост и уважение, за устройството на държавата ни. Аз наистина всеки ден практикувам правото в съдебните зали и работя със законите, които са изработени на основа на конституцията. Някои от нормите имат пряко действие, което е голяма предимство.

- Как направените последни промени в нея се отразяват на работата Ви?

- Някои от

измененията в частта за съдебната система и служебното правителство, предизвикват голямо разочарование сред юристите и гражданите.

Например по отношение на служебното правителство, вече възникват първите проблеми, на които обществото е свидетел. Ако премиерът иска да смени 1 министър, то какво ще е поведението на президента, съгласно орязаните му правомощия?! Не е ясно, ако откаже да подпише новия указ за тази смяна, какво ще се случи. И още много такива неясноти възникват след промените на основния ни закон.

Няма как нещо, което е направено много некадърно и необмислено, да е за добро.

Не изключвам възможността някои от т.нар. „родители” на измененията да са имали най-добри намерения. Но само добри намерения не са достатъчни, необходима е и съответна квалификация, знания, умения и визия за напред. Затова направените корекции на конституцията не просто не са добри, те са вредни за организацията на държавата.  

- Започват протести на гилдията на прокурорите и следователите, основателни ли са, според Вас?

- Малко късно се сетиха от съсловните организации.  Видяха, че промените в конституцията водят до огромна разлика в положението на магистрата-съдия и това на магистрата-прокурор. Дава се силен превес на съдиите. Прокурорите се тревожат, че на практика през парламентарната квота, която превъзхожда числено професионалната, държавното обвинение ще бъде нацяло под контрол. Това не е добро решение за държавата, но не бе взето под внимание, въпреки предупрежденията от страна на всички експерти-професионалисти в тази област. Те не успяха да повлияят на

политическата воля, която освен, че е доминантна, понякога е и напълно сляпа.

По отношение на промените в Конституцията, смятам, че нездрави политически амбиции изместиха логиката и здравия разум и се получи продукт, който не е полезен за обществото и за държавата ни.

- Ние, българите, с какво самосъзнание се отнасяме към конституцията и изобщо към законите?

- Много ограничен е кръга от хора, които някога са чели конституцията, за да знаят поне основните си права и задължения, както и тези на държавата към гражданите. Повечето ни сънародници нямат достатъчно уважително отношение към законите, поради простата причина, че не виждат добри примери затова и в най-високите политически кръгове. Щом политическата върхушка не уважава конституцията и законите, как гражданите да имат респект!

Това е деструктуриране на обществото по отношение на правилата, по които то трябва да живее - една изключително опасна тенденция, но властта не мисли затова.

Хората в управлението съблюдават само за тесните си икономически, политически интереси за постове, заплати, пари, корупционни схеми…

- Вие сте адвокат на предишната шефка на АМ Петя Банкова, арестувана по подозрение точно за корупционни схеми. Какво можете да ни кажете на този етап за скандала?

- Към този момент информацията ми е доста ограничена, тъй като съм имал не повече от 2,5 часа време да се запозная с обилно количество от материали. Дотук не съм видял и едно единствено стабилно доказателство, което после да послужи за основа на съдебен акт, годен да влезе в съдебна зала. Надявам се в следващите дни – до четвъртък, да имам възможност да получа повече информация по случая. Клиентът ми има съмнения, че всичко е една операция, която цели политическо компрометиране на определени партийни сили. Ако прокуратурата е позволила да я вкарат да участва на такъв терен, това е много вредно и грешно. Предстои да видим.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1946 0

Свързани новини

Водещи новини