Проф. Вл. Чуков за novini.bg: САЩ са твърде ангажирани със сигурността на Израел

  • 16 април 2024 11:45

  • 1584
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: САЩ са твърде ангажирани със сигурността на Израел
© нова тв

Проф. Владимир Чуков е известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.


- Проф. Чуков, напрежението в Близкия Изток расте, докъде може да ескалира то?

- Да, през последните дни наблюдаваме безпрецедентно нещо - Иран изпрати срещу обекти в Израел около 330 дронове, крилати и балистични ракети. Досега такова нещо не се беше случвало. Това е своеобразно продължение на конфронтацията, която двете държави правят на територии, които се намират между тях като Сирия и др..Смятам, че и двете държави,

ако преминат досегашните линии на съобразителност помежду си, ще доведат до безпрецедентна катастрофа в региона.

Недай Боже и използването на ядрени оръжия. Поведението на международната общност обаче ни успокоява, че това няма да се случи. Конфликтът в Газа ескалира отношенията между тези две държави, които и там са от двете страни на барикадата. Надявам се да се стигне до разумно решение и двете страни да защитят своята чест, но и същевременно да не се стига до колективно самоубийство.

- Дипломати от кариерата казват, че Израел вкара САЩ в капан. Така ли е?

- Нападението срещу иранското консулство в Дамаск е станало без знанието на САЩ. Джо Байдън каза, че те няма да участват в нанасянето на удар срещу Иран, че той не подкрепя това. Капанът е в това, че САЩ са твърде ангажирани със сигурността на държавата Израел.

- Защо е така?

- Опитал съм се да обясня това в моята книга "Израел между евангелизма и джаафаризма" - става въпрос за религиозна връзка между двете държави. Дълбоко религиозна симбиоза между евангелистите, които са по-голямата част от електората на Републиканската партия. Тази близост е почти генетична и на този етап не може да бъде разбита.

Религията е връзка, която много по-силно се запазва, отколкото политическите, икономическите, търговските симпатии.

От тази гледна точка има капан за САЩ.

- Някои анализатори твърдят, че причината за ненамеса на САЩ в този конфликт, е емигрантският проблем на щатите. Така ли е, според Вас?

- Емиграцията е една от основните проблемни теми, които се обсъждат в предизборната кампания на партиите и кандидатите там. Фактите наистина са обезпокояващи. Казват, че голяма част от пришълците са вкарани в САЩ от демократите при техни роднини. Появи се интересен термин - "християнски националисти", тъй като голяма част от влизащите от Мексико са ревностни католици и те се прибавят към евангелистите, вярвайки в завръщането на Месията. Но това е друга дълга и интересна тема. Също така различна много интересна тема в предизборната надпревара в САЩ, която е в полза на демократите, това е правото на аборт. Така дебатите са разпределени поравно - миграцията е точка на републиканците, правото на аборт - на демократите. Това кълбо от проблеми се джурка там, а резултатите засега са неизвестни.

- САЩ загърбиха ли помощта си към Украйна за сметка на по-новия военен конфликт в Израел?

- Това е интересна тема, която е в компетенциите на американския Конгрес, където последните месеци спират пращане на помощи към Украйна.  Подпомагането за Израел, Украйна и Тайван се препятства от хора, близки до кандидата за президент Доналд Тръмп. Сегашният председател на Конгреса Майк Джонсън е класически пример за евангелист. Има и други конгресмени, които агресивно не позволяват пращането на помощи в Украйна. Направи ми впечатление посещението на Дейвид Камерън в САЩ преди седмица. Той се среща с Доналд Тръмп в ранчото му. Камерън ясно постави въпроса докъде би довела евентуална победа на Русия в този военен конфликт и колко важен ще бъде неговия отзвук в Китай и Северна Корея. След това Тръмп бързо се видя с Майк Джонсън и

решиха да се дадат помощи за Украйна, но под формата на заеми.

С днешна дата ситуацията е такава, но не се знае каква ще бъде утре или други ден. Живеем във време, в което непрекъснато всичко се променя за часове и минути дори.

- Накрая, Иран и Израел взаимно се обвиняват пред ООН, това до какво може да доведе?

- И преди се е случвало тези две държави да излагат различни текстове с различни правни норми пред ООН, но сега не е много ясно докъде ще се стигне. Може би ще се разширят санкциите - икономически, дипломатически, но дали ще има конкретен военен удар на Иранска територия, не мога да предвидя - това е нежелана ескалация. От първостепенна важност са решенията, които ще се вземат в Израел, където управлява правителство под формата на една нестабилна, летлива сглобка, като тази у нас доскоро.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1584 0

Свързани новини

Водещи новини