Колко ще ни струва тази година козунакът за Великден?

  • 16 април 2024 10:38

  • 708
  • 3
Колко ще ни струва тази година козунакът за Великден?
© Pixabay

Спад в цените на продуктите за козунак малко преди Великден.

Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, спрямо миналата година.

Ще се отрази ли това на крайния продукт и колко ще струват козунаците тази година?

Според продуктовият мениджър на пекарна Виолета Борисова обаче увеличение на цените има, както всяка година.

„Цените много често варират и невинаги са надолу спрямо основните суровини, които са използвани в производството. По-скоро, както всяка година, увеличенията са факт. Надяваме се тенденцията за нарастване на цените да спре“, обясни още Виолета пред бТВ.

Тя произвежда козунаци вече 15 години и твърди, че за разлика от миналата година, през 2024 не се очаква цените да нараснат с 50%.

„Има спад при суровините, но има ръст при заплатите, наемите и много други услуги, които са формиращи за крайната цена, но въпреки това ръстът няма да достигне 50%“, уточни тя.

По думите ѝ най-скъпите козунаци могат да достигат до над 200 лева на килограм в някои бутикови пекарни, а хората най-много харесват изчистения козунак, със стафиди и портокалови или лимонови корички, който напомня на вкуса от едно време.

„Купуват се и с различни пълнежи, но най-вече се предпочита традиционният козунак“, каза Виолета.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това според нея няма да ни струва по-малко от 20 лева. И въпреки, че цените на суровините на едро са спаднали, това вероятно няма да се отрази на крайния продукт – великденския козунак.

На пазар преди Великден

Последвайте канала на

Десислава Станева
708 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 07:32

3
❤️ Г­­о­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­т­а­­­ ­в­­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­­.­F­­U­­­N

2024.04.16 | 16:41

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 11:06

1
Има спад на цените на суровини за козунаците, но цените за крайния продукт скачат с 50%. Значи, козунаци ще ядат тези, на които се вдигат заплатите.

Добави коментар

Водещи новини