Водещите новини! 20 години България в НАТО. Искри около неслучилата се ротация. Зеленски предупреди: войната може да стигне Европа (и още…)

  • 29 март 2024 13:27

  • 785
  • 4
Водещите новини! 20 години България в НАТО. Искри около неслучилата се ротация. Зеленски предупреди: войната може да стигне Европа (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 март   

 

„В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света“. 

Днес се навършват 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, САЩ, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски на ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО, на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който го приема от името на САЩ – страната депозитар на договора. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 г. и същия ден е публикуван в „Държавен вестник", показва информация на отдел „Справочна" на БТА.

20 години България в НАТО

***


„НАТО доказа, че може да се адаптира към заплахите и променящия се глобален свят. Обединението ни прави по-защитени и сигурни. 

Само заедно можем да бъдем силни“. 

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на националната конференция „20 години България в НАТО. Защото заедно сме по-силни".

„Разширяването на НАТО е разширяване територията на демокрацията, на мира и сигурността във всички техни измерения“, посочи още Денков.

Денков: Путин води война срещу демокрацията и света, а не срещу НАТО

***


„Обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна и даде тази възможност на Русия. 

Българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци за руска тръба, която превозва руски газ. 

Само преди два дни Бойко Борисов каза, че е изключително горд от този проект. Наистина трябва да разберем дали България може да бъде горда с този проект и дали Борисов е работил за чужд интерес“. 

ПП-ДБ обвиниха Бойко Борисов, че с "Турски поток" е осигурил старта на войната в Украйна

***


Акад. Денков: Дневният ред на обществото зависи от президента

***


„… по мое дълбоко убеждение, омбудсманът и зам.-омбудсманът на Република България са неполитизирани лица, които защитават правата и свободите на всички български граждани. В този смисъл, намирам заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на министър-председателя, за несъвместимо с упражняваните от мен функции като зам.-омбудсман“.

Заместник-омбудсманът обясни защо е подала оставка

***


Нова връзка между показно застреляния през януари Мартин Божанов - Нотариуса и независимото правосъдие у нас откриха от Антикорупционния фонд (АКФ).

От организацията разполагат с протокол за случайния избор на съдия Маргарита Немска за съдия докладчик по секретно административно дело към Административен съд – София град (АССГ), по което страна е вдовицата на Нотариуса – Гергана Божанова.

Дело на вдовицата на Нотариуса е гледано от жената на съдружника му

***


Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия и една от най-големите в Източна Европа – Петромидия, разположена в Наводари, окръг Констанца, на брега на Черно море, предават местните медии, цитирани от БТА.

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

***


Според доклада на The Intercept данните от Twitter се продават на фирмата за наблюдение Dataminr, която използва AI технология за постоянен мониторинг на публичната активност в социалните медии. Тя от своя страна има сключени договори с редица разузнавателни служби във Вашингтон.

Практиката е продължила и след като Twitter бе закупен от Илон Мъск.

Социалната мрежа Х продава потребителски данни към американските разузнавателни агенции

***


Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Полският премиер Доналд Туск: Започна нова ера на войни

***


Взривове отекнаха в украинските области Ивано-Франковска и Хмелницка, и в града Днепър в ранните часове на днешния ден.

Русия атакува с ракети Украйна

***


Войната в Украйна, може да се прехвърли в Европа и дори в САЩ, предупреди украинският президент.

В интервю за Си Би Ес, Володимир Зеленски заяви, че ако Русия не бъде спряна, военните действия могат много бързо „да се прехвърлят на НАТО-вска земя", предаде БНТ.

Зеленски предупреди, че войната в Украйна може да достигне Европа

***


Най-малко 36 войници под командването на Дамаск бяха убити, а десетки - ранени, при израелски удари, нанесени днес в северната сирийска провинция Алепо, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), който проследява военните действия.

Над 30 войници на Дамаск са убити при израелски удари в Северна Сирия

***


„Можете да го наречете нарушение на правата на жените. Публичното убиване с камъни за прелюбодеяние противоречи на вашите демократични принципи. Но аз представлявам Аллах, а вие представлявате Сатаната", добави Ахундзада.

„Работата ни не приключи с превземането на Кабул, тя едва сега започва", завърши той. Според Сахар Фетрат, афганистански изследовател от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", талибаните са тествали своите драконовски политики една по една и са стигнали дотук, защото няма кой да им потърси отговорност. 

„Чрез телата на афганистански жени талибаните налагат нови порядки. Всички трябва да бъдем предупредени, че ако те не бъдат спрени, то трябва да очакваме още", каза още Фетрат.

Талибаните възобновиха публичните убийства на жени с камъни в Афганистан

***


За католиците днес е най-тъжният ден – Разпети петък.

Очаква се вечерта Папа Франциск да се включи в традиционната процесия – възстановка на Кръстния път.

На литургията за Велики четвъртък папата призова свещениците да не са лицемерни. 

Освен месата Франциск посети женски затвор в Рим, за да участва в ритуала за измиване на краката на хора, отхвърлени от обществото.

Разпети петък е за католическия свят

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
785 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.03.29 | 17:46

4
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman
Байко

2024.03.29 | 15:23

3
Страна която храни чужда армия,няма бъдеще!!!!!!!!
Байко

2024.03.29 | 15:22

2
Вън България от НАТО!!!!
ne

2024.03.29 | 13:47

1
dobre tce samo podlogite na koziak 20 godini sa svobodni a az jiviah po vremeto na komunizamat i bez nato biah postoianno na fronta

Добави коментар

Водещи новини