Социалната мрежа Х продава потребителски данни към американските разузнавателни агенции

  • 29 март 2024 12:20

  • 1805
  • 1
Социалната мрежа Х продава потребителски данни към американските разузнавателни агенции
© Getty Images, архив

Социалната мрежа Х, известна преди като Twitter, бе уличена, че подава потребителски данни към разузнавателните агенции и правоприлагащи органи в САЩ, съобщава Futurism.

Според доклада на The Intercept данните от Twitter се продават на фирмата за наблюдение Dataminr, която използва AI технология за постоянен мониторинг на публичната активност в социалните медии. Тя от своя страна има сключени договори с редица разузнавателни служби във Вашингтон.

Практиката е продължила и след като Twitter бе закупен от Илон Мъск.

Номинираха Илон Мъск за Нобелова награда за мир

"Dataminr има уникални договорни отношения с Twitter, чрез които има достъп в реално време до пълния поток от всички публично достъпни туитове", казва представител на компанията.

Практиката противоречи на изявленията на Илон Мъск против следенето в мрежата. На пръв поглед те противоречат и на правилата на социалната мрежа, които гласят, че е забранено "провеждането или осигуряването на наблюдение, както и събирането на разузнавателна информация". Но тук има една тънка техническа особеност: данните не отиват директно към правителството, а се отдават под наем на посредническа фирма за анализ на данни, която от своя страна работи за правителствени агенции.

The Intercept разкрива, че практиката е въведена дълго преди Мъск да помисли за покупката на Twitter и най-вероятно е факт в останалите социални мрежи, като Facebook и Instagram.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 12:24

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини