Над 30 войници на Дамаск са убити при израелски удари в Северна Сирия

  • 29 март 2024 11:59

  • 240
  • 1
Над 30 войници на Дамаск са убити при израелски удари в Северна Сирия
© Getty images (архив)

Най-малко 36 войници под командваветож на Дамаск бяха убити, а десетки - ранени, при израелски удари, нанесени днес в северната сирийска провинция Алепо, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), който проследява военните действия.

Организацията заяви, че атаките, извършени от Въоръжените  сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ) рано тази сутрин, са били насочени срещу склад за оръжия, който е собственост на ливанската радикална групировка "Хизбула". СЦНПЧ събира сведения за насилието в Сирия от 2011 година.

Ръководителят на Центъра Рами Абдел Рахман каза, че израелските бомбардировки са били насочени и срещу някои съоръжения в град Сафира. Той добави, че са се чували експлозии два часа след ударите и броят на смъртните случаи се очаква да се увеличи, тъй като много от пострадалите са с тежки наранявания.

"Броят на жертвите сред сирийските правителствени войски е най-високият в резултат на предишни израелски удари, насочени срещу сирийски райони", заяви центърът. "Израел нанесе около 26 удара в Сирия от началото на 2024 г.", отбеляза неправителствената организация.

Сирийската информационна агенция САНА съобщи, позовавайки се на източник от армията, че атаката тази сутрин е убила и ранила цивилни, както и служители на армията.

"В около 1:45 часа местно време (0:45 българско) израелският враг започна въздушно нападение откъм Атрия, югоизточно от Алепо", заяви източникът, цитиран от САНА. Агенцията добави, че атаката е извършена по същото време, по което и нападение с дрон в Алепо и околията, пуснат от сирийски бунтовници, базирани в Идлиб.

Към момента САНА и сирийската телевизия не са информирали за точния брой на жертвите. Жители на град Алепо казаха пред ДПА, че облаци от дим са покрили поразените райони, особено в Сарифа. Те добавиха, че сирийските сили са отцепили регионите.

На този етап от ЦАХАЛ не са коментирали нападението.

"Късно снощи Израел нанесе удари срещу проирански милиции близо до столицата Дамаск, като един човек е загинал, а петима са ранени", съобщи мониторинговата група. "Този удар е бил нанесен по щаб на "Хизбула", посочиха още оттам.

САНА съобщи, позовавайки се на военния източник, че "израелският враг е предприел въздушна атака откъм окупираните сирийски Голански възвишения и е нанесъл удар по жилищна сграда в околностите на Дамаск".

Еврейската държава бомбардира цели в Сирия, за да порази базираните там ирански сили. Тя иска да попречи на Иран и съюзническите му милиции да разширят военното си влияние в страната, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Броят на израелските атаки в Сирия нарасна след началото на войната в Газа на 7 октомври.

Израел пренасочи ударите си срещу Сирия, летищата в Дамаск и Алепо са извън строя

 

Последвайте канала на

Novini.bg
240 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.29 | 12:24

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини