Богомил Николов пред novini.bg: Кой има интерес от отказ от българско производство!?

  • 18 март 2024 13:26

  • 3521
  • 0
Богомил Николов пред novini.bg: Кой има интерес от отказ от българско производство!?
© булфото/архив/

Преди дни тревожен анализ, публикуван в trudnews, базиран на информация от правителствения сайт за цените на основните храни, ни предупреждава затова, че намалява потреблението на традиционните млечни храни у нас, защото цените им са по-високи от тези в държави като Франция и Германия, а по цени на храните изобщо сме преди САЩ и Япония! Какво се случва и ще изчезнат ли от трапезата ни традиционни за българите храни, поради ценови аномалии? Освен цените на храните, кои услуги са непомерно оскъпени у нас? По тези теми разговарям с изпълнителния директор на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов, ето неговите коментари на въпросите ми:


Споменатите храни няма да изчезнат от трапезата на българите, защото ще започнем да внасяме прясно мляко, сирене и кашкавал от другаде - намираме се на един голям европейски пазар.

Нашите производители не са достатъчно подкрепени и субсидирани,

така че да могат да устоят на конкуренцията. Също така по веригата на снабдяването има "гърло на бутилка" - стесняване, т.е.малка конкуренция от прекупвачи, които много надуват цените и в крайна сметка евтиното мляко, което се изкупува от производителите, се превръща в скъп млечен продукт на рафтовете за потребителите.
Трябва да се търси къде е конкурентния проблем и да се вземат мерки за разширяването й. Също така субсидирането на производителите да е по-конкурентно. Част от този проблем е и че някои започват да влагат в млечните продукти заместители - палмова мазнина, високо съдържание на вода и др., но това не е верният път, не води до никъде и има нужда от засилен контрол в тези сфери.
По принцип в нашата асоциация

сме на мнение, че у нас нищо и никъде не се контролира достатъчно.

КЗК трябва да направи сериозен анализ на сектора и да каже кои са големите прекупвачи, които надуват цените на млечните продукти.
Категорично не вярвам обаче, че администрирането на цени ще доведе до добри резултати. Това е изпробвано на много места и доказано не води до добри резултати. Например държавната фирма какво направи - под политически натиск намали цените драстично, но след 1 година се оказа, че не може да ги поддържа и ги повиши, но дружеството го закъса финансово. Това не е устойчива практика.
Лошо е, че всичко това води до отказ от българско производство.

Внос има достатъчно, но е жалко, че не се прави нищо, а този наш сектор има огромен експортен потенциал и ако ние поддържаме добър имидж на производители, можем да храним половин Европа със селско стопански продукти.

Но за съжаление по цялата верига има проблеми и не успяваме да се справим с тях. Няма политика да се поддържа жив този сектор.
Ако отворим статистиките от минали години, ще видим, че преди сме давали по-голям процент от бюджета си за храна, отколкото сега, но сега се чувстваме по-недоволни! Мисля, че този парадокс идва от усещането за несигурност в качеството на храните днес. Пазарът е богат, пълен с огромен избор, но недоволството у хората си остава.
Отсега ми е трудно да прогнозирам дали цените на храните преди Великден ще бъдат повишени - всяка година го има този проблем, но мисля, че засега нямаме повод за особени притеснения.
Много хора се оплакват при нас не само за храните, но и по повод на не регулираните цени на мобилните услуги.

Хората привиждат съгласуване между мобилните оператори по отношение на цените на техните услуги.

Вече трета година правят едно и също нещо по удивително еднакъв начин, което намирисва на картелно споразумение. Смятаме, че проблемът идва от това, че на пазара ни има малко на брой оператори, които да се конкурират. Във всяка европейска държава има виртуални мобилни оператори, включително такъв има и в Северна Македония! Това са оператори, които нямат собствена мрежа, свои клетки, а наемат такива от съществуващите. Но у нас трите оператора не пускат никой да припари до техния пазар. Това е голяма предизвикателство за държавата ни - как да накара мобилните оператори да си отворят мрежите и ако се появят желаещи, да получат право да работят. Тогава, аз съм убеден, че поне един от новите ще предложи по-необвързващи отворени договори за потребителите, а това ще промени средата. Хората ще знаят, че няма да могат да им индексират цените на услугите по средата на годината, или месеци след като сте подписали договор за услугата. Отворете пазара, конкуренцията на никого не е навредила в този свят, тя само помага!
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3521 0

Свързани новини

Водещи новини