Богомил Николов за novini.bg: Намалете временно акцизите на горивата, за да се укротят цените!

  • 18 април 2022 15:17

  • 820
  • 0
Богомил Николов за novini.bg: Намалете временно акцизите на горивата, за да се укротят цените!
© булфото/архив/ и pixabay

В началото на Страстната седмица, във Велики понеделник, когато Христос е прогонил търговците от храма, потърсих за коментар по темата за главоломното поскъпване на всички храни и услуги председателя на Асоциация „Активни потребители” д-р Богомил Николов.
Вече е факт, че поскъпват всички храни на борсите и повличат и цените на дребно. Появиха се дори тревожни информации за 200-процентно поскъпване на някои храни и услуги. Несигурността и притесненията, дължащи се на войната в Украйна, продължават и котировките на борсовите пазари излъчват противоречиви сигнали, посочват експертите на Софийската стокова борса. Тъй като Украйна е основен световен износител на царевица и нерафинирано слъчогледово олио, а Русия - на пшеница и торове, цените на основните стоки на борсите по света следват възходящ тренд. При всички контракти, които Борсата следи, котировки от Украйна липсват - войната не предразполага към търговия.

След две години пандемия и последвалата война, ако някой очаква, че може да се запази благополучието от преди 2019 година, е изключително наивно. Ясно е, че целият свят пострада и още дълго ще страда от международната усложнена ситуация, включително и на пазарите. Всичко това не може да се избегне, но може да се смекчи и да мине социално по-справедливо. Ясно е, че инфлацията се отразява неравномерно на гражданите - за някои цената е по-висока, за други не дотам. Важно е държавата да може да подкрепи най-уязвимите групи в обществото -пенсионерите и социално слабите, които ще пострадат най-много.
Няма аршин обаче. Любимият лаф на статистиците е, че в кошницата има свинско със зеле, но не уточняват, че за едни хора е само зелето, а за други само свинското. Това агрегатно измерване на инфлацията, не може да покаже как тя се отразява на хората от различните обществени слоеве. Затова трябва да се измерва покупателната способност. Примерно с една минимална заплата колко хляб може да се купи. Като се наложи този модел върху някакъв вид основни стоки, ще можем да разберем колко е реалното обедняване. После е въпрос на технология как държавата да компенсира тези хора. Това обаче е едната посока на разсъждения. Другата е - може ли да се овладее инфлацията и до каква степен?

Трябва да се търсят факторите за инфлацията по веригата за ценообразуването. А не да гледаме надценката, която слага продавачът на този продукт.

По веригата първият заподозрян, е горивото. Също така и енергоснабдителите. Те създават инфлацията и върху тях трябва да се търсят ефективни начини за повлияване. Ако се намали акциза на горивата, ще спре поскъпването на много други стоки.
Алчността е морална категория.
Ако съдим пазарното поведение с морално-етични категории, нищо няма да постигнем. Идеята на пазара е всеки да ценообразува свободно, но лакомията да бъде невъзможна, защото е възпирана от прагматизма на конкурентите. Казано по друг начин, ако аз продавам моите козунаци по 10 лв., а вие по 5 лв., моите няма да се продават, ще изсъхнат и ще ги изхвърля, а ще се продават тези на конкурента ми. Така аз ще бъда принуден да сваля цените и да се вразумя.
Хората бързо се усещат и търсят своята изгода.
В един отворен пазар, интересите на потребителите диктуват пазарните правила. Инфлацията не идва от последния по търговската верига. Трябва да проследяваме веригата.
Инфлацията в момента е международна, породена е от световната конюнктура.
Държавата ни все още не прави достатъчно за овладяване на инфлацията, но от миналата седмица се забелязва раздвижване, вече има обсъждания в Народното събрание. Надявам се на експертни разговори, а не на политико-популистки беседи. Експертизата трябва да е водеща, за да има ефект. Аз съм оптимист и се надявам, че ще има конструктивни мерки, които да са полезни за хората. Ще видим дали след седмица депутатите няма да ме оборят.

Конкретно, смятам, че временното  за 3 или 6 месеца намаляване на акцизите на горивата към момента, ще бъде една много полезна мярка.

Това ще редуцира инфлационният натиск по веригата на храните. Смятам, че това е възможно, дори в Брюксел се обсъждаше да се даде такова позволение на отделните държави.
Традиционно сме поддържали идеята за намаляване на ДДС върху храните и лекарствата. Това се прави в повечето страни от евросъюза. Но трябва да се реализира върху всички производители по веригата, а не само от търговците на крайния продукт.
Но, ако не спре войната скоро, не съм отпимист, че пазарите ще се нормализират.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
820 0

Свързани новини

Водещи новини