Иван Демерджиев пред novini.bg: Новата антикорупционна комисия е мъртвородена

  • 15 март 2024 13:37

  • 1189
  • 0
Иван Демерджиев пред novini.bg: Новата антикорупционна комисия е мъртвородена
© личен архив

Иван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит. Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 г. е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство на президента Румен Радев. През октомври същата година става служебен министър на правосъдието, остава на тази длъжност до края на мандата. През август 2022 година отново влиза в изпълнителната власт този път като заместник-министър председател и министър на вътрешните работи в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, с премиер Гълъб Донев.

-  Г-н Демерджиев, какъв е Вашият професионален и политически прочит на побоищата, с участие на мигранти у нас тези дни?

- Винаги съм казвал, че в сигурността не бива да има политика. За съжаление в момента берем плодовете на опита за извличане на политически дивиденти от темата за сигурността. Месеци наред правителството се опитва да прикрие реалната картина на нелегалната миграция и да убеди обществото, че такава няма. Премиерът нееднократно повтаряше думите на вътрешния министър, че натискът намалява и състоянието на центровете на бежанци е нормално. Нито едното е вярно, нито другото.

Скоро излезе статистика, че 2023 е годината с най-много предоставени убежища. Е, на кого се предоставят убежища, ако няма мигранти?

Аз самият алармирах на няколко пъти, че центровете за бежанци са препълнени. Направи го и председателят на Държавната агенция за бежанците един път, след което се наложи да излезе в дълъг отпуск. Вместо да се изправят пред проблемите  и да търсят решение, властите избраха подхода да го скрият от българските граждани и да се опитат да ги излъжат. Ужасяващите кадри, на които мигранти се бият по улиците на столицата е точно заради препълването на центровете за бежанци. Е, ако няма миграция откъде идват те?

- Стотици българи излязоха на протест веднага, но докъде може да ескалира напрежението в обществото ни, ако продължават да ни „докарват мигранти по въздух“?

- За съжаление мигрантите вече влизат у нас по два начина – през сухопътната граница с Турция и по въздух. Хората са уплашени, защото въпреки че властта да ги лъже, те виждат реалността. Това е много опасно. Може да се стигне до тежки инциденти и насилие, когато хората нямат доверие, че някой ги защитава. Още повече с оглед на профила на мигрантите, които ни се връщат по силата на постигнатото от правителството тайно споразумение с Австрия. За да се реши този проблем правителството трябва да бъде честно с хората, да предоставя навременна информация за това какви и колко мигранти биват връщани у нас от Западна Европа, колко се залавят във вътрешността на страната, колко на границата. Отделно, органите на МВР трябва да бъдат оставени да си вършат работата, вместо да бъдат притискани от ръководството да прикриват картината. Най-безопасно за всички нас е нелегалните мигранти да бъдат залавяни и да им се правят съответните проверки по процедура, а не да бъдат пускани безпрепятствено да преминават през територията, за да изглежда добре статистиката и да се отчита популистично „нулева миграция“. Трябва да се работи и със западните ни партньори за това да се предоставя пълната информация за връщаните у нас лица, за да знаем с кого си имаме работа. В момента това не се случва. По време на мандата на служебния кабинет аз бях атакуван често, че полицията гони мигрантите по пътищата. Ние ги гонехме именно, за да гарантираме сигурността на гражданите. Сега просто минават безпрепятствено и не случайно се стига до сблъсъци и извършване на престъпления от мигранти, подобни на тези, които се извършваха в предишни правителства на ГЕРБ.

Сн. личен архив, министър Иван Демерджиев на обход с български граничари на границата ни с Турция.

- Ще помогне ли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС да се увеличи щата на Гранична полиция?

- Можете да извадите стенограмите от заседанията на Народното събрание и в тях ще видите, че аз лично съм призовал за това увеличение на щата през зимата на 2022 година. То беше залегнало и в предложенията ни при изготвянето на бюджета за 2023 г. Беше осигурено частично финансиране за тези щатове от страна на Европейската комисия. Управляващите го внасят сега – март 2024 година. Интересно е и че именно по времето, когато вносителите на това предложение управляваха страната, щата на Гранична полиция беше намален с около 2000 души в условията на постоянно нарастващ мигрантски натиск. Т.е. ние не говорим за увеличаване на щата на Гранична полиция, а за възстановяване на част от намаления щат на Гранична полиция. Това предложение се прави едва сега, защото се опитваха да прикрият реалната картина. Можеше поне част от тези служители вече да са в редиците на МВР и да защитават границата. Загуби се ценно време границата да се обезпечи с достатъчно на брой подготвени служители, както и с необходимата техника, за да може да се охранява по-ефективно. Вместо това властта и министърът поддържаха мита за нулева миграция. Забележете, съвсем до скоро той едва ли не поддържаше тезата, че заради намалялата миграция, нямаме нужда от тези служители. Дори с апломб изтегли силите на жандармерията от границата. Надявам се сега, когато реалната картина се видя изключително ясно, да ги върне.

- Неотдавна казахте, че договорката за Шенген по въздух и вода, е капан. Защо?

- Въпросният Шенген по въздух и море, какъвто реално не съществува, ще затвори темата за реално влизане в Шенген за много дълъг период – следващите председателства така или иначе и досега не го смятаха за приоритет, а така вече имат и реалната възможност да го изтикат на заден план. Договорката не е за въздух и вода, а въздух и море – тоест бизнесът няма да може да използва улеснено плаването по Дунав.

На нас като държава ни трябва безпроблемно преминаване на сухопътните граници, за да се улесни търговията и износа.

Условията на Австрия създават усещане, че преминаването по сухопътните граници ще стане още по-трудно, защото се изискват още по-сериозни проверки. Това може да окаже много лошо въздействие на бизнеса и да направи опашките по границите ни още по-сериозни.

Освен отваряне на сухопътните граници, ни трябва добра свързаност по Дунав, за да се съживи тази част от България. Вместо това кабинетът на Денков сключи една изключително неизгодна сделка, за да си припише краткотрайни дивиденти.

Вторият проблем са допълнителните условия към страната ни за по-бързо връщане на мигранти. До момента Дъблинския регламент се прилагаше, но страната ни беше в позиция да преговаря. За пример през миналата година сме приели едва 50 на сто от бежанците, които.

Австрия е искала да ни върне. Заради сделката, която сключи кабинетът подобни преговори вече са невъзможни. Ето и още цифри, те не са моя измислица, бяха съобщени от Държавната агенция за бежанците – за миналата година общо връщанията към нашата страна по Дъблинския регламент са около 500. Само за първите два месеца на тази година са 200. Това е доста сериозно увеличение.

- Възможен ли е толкова интензивен трафик през държавата ни на бежанци от Сирия и Афганистан например без участието и покровителството на хора от редиците на силите за сигурност и ред?

- Големият въпрос е на какво ниво е това покровителстване. Ако да кажем един или двама служители на ниско ниво сключат сделка с каналджии това бързо става ясно и при воля на ръководството те биват спрени веднага. В нашия мандат имахме редица подобни операции, включително с арестувани и уволнени служители. Реалният проблем обаче възниква, когато каналджийството започне да се толерира на високо ниво. Аз вече алармирах за наличие на данни за служители на много високо ниво в МВР, които е възможно да са съпричастни към това. Не последва никаква реакция.

Преди години имаше една система: пускай ги да минават, за да нямаме проблеми, те така или иначе отиват към Западна Европа. Това е така наречената нулева миграция /по ГЕРБ/. Сега тази практика се възстановява. По този начин ръководството на МВР си спестява задържанията на мигранти, гонките от една страна. Това обаче ни коства реалното приемане в Шенген, а от друга страна – не всички от тези мигранти заминават на Запад. Точно така се стига до гледките на струпани мигранти около джамията. Това е много опасно, защото, ако бъдат заловени по надлежния ред и проверени, опасните мигранти се връщат в страната по произход. Ако ги оставиш свободно да се движат, за да си спестиш медийните и парламентарни въпроси, държавата не знае кой е на улицата и е логично да се стигне до неприятните сцени, излъчвани в последните дни в телевизионния ефир, които навяват редица асоциации, но не и такива за обществен ред и сигурност.

Сн. личен архив, министър Иван Демерджиев прави оглед на границата между Гърция и Турция

- Как един незаконен мигрант, преминал през дупките на граничната ограда, после получава статут на бежанец в България и кой носи отговорност затова?

- Вижте, международните регламенти не правят разлика през това откъде влизат мигрантите. И тук вече е огромната роля на МВР и на службите. Първо идва, разбира се, Гранична полиция, която трябва да прави всичко възможно да не допуска опити за незаконно преминаване на границата. После идва работата на т.нар. втора линия и своевременното залавяне на все пак влезлите. След като бъдат заловени, дали ще получат статут или не, зависи от проверката отново на структурите на МВР и на ДАНС. Ако тези структури си свършат работата и съберат нужната информация, а те имат канали, ако искат да го направят, всичко е наред. Въпросът е да не се допуска безпрепятствено и „тихо“ влизане, за да отчита властта добра статистика. Тогава се стига до картини като боя в Овча купел. Това между другото не е първият подобен инцидент през последните месеци. Заради пренаселването имаше подобен бой в център за настаняване на мигранти през лятото. Припомням ви, че имаше убийство на сириец на улицата. По-късно стана ясно, че то е свързано с каналджийство. Когато държавата не действа твърдо, а се опитва да отчита нулева миграция започват да действат законите на джунглата.

- Вие имате ли надежда, че изобщо някога в България ще е възможна борбата с корупцията по високите етажи?

- Имам надежда, разбира се. Имам и кауза да се боря за това. За съжаление към момента няма воля за провеждане на реални политики в тази насока. Мнозинството на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС прие новия закон за борба с корупцията в изключително осакатен вид. На практика новата антикорупционна комисия е мъртвородена.

Не знам защо толкова години политиците на разбраха, че хората не искат просто съставяне на нови органи, това не ги интересува. Те искат да видят реално действие – при това бързо и истински резултати.

В момента антикорупционните разследвания се държат на трупчета, за да се използват като зависимост. Давам ви прост пример. Пети месец прокуратурата мълчи какво се случва с разследването за натиск за злоупотреба с обществени поръчки върху министъра на електронното управление Александър Йоловски. Йоловски е с охрана, защото прокуратурата проверява дали той не е заплашван от забележете – Кирил Петков и Божидар Божанов. Това е удобен начин за въздействие, а не стремеж да се намерят и накажат евентуалните извършители на подобни престъпления. Такива казуси трябва да бъдат разплитани бързо и качествено, за да има обществото усещане за справедливост.

Това е най-важното за България – да живеем в общество, в което за престъплението има наказание. Вместо това политическата класа създава органи, всички – ялови.

- Имате дълга и респектираща практика като адвокат преди да станете министър на МВР. Какво ви предизвика да приемете това, изобщо може ли да се твърди, че има пресечни точки между двете професионални позиции?

- Аз вярвам, че българските адвокати трябва да имат силни обществени позиции. Юристите сме призвани да браним справедливостта и законността. И точно тук са пресечните точки. МВР е първата структура, която трябва да гарантира сигурността на гражданите. Няма как да има сигурност, ако не се спазва закона и няма справедливост. Затова и още в първия си ден на поста заявих, че аз ще се ръководя от закона. Че ще застана зад всеки служител, който си е свършил работата, но няма да толерирам пристъпването му. Твърдо вярвам, че когато полицията си върши съвестно задълженията гражданите са защитени, а съдебните процеси са справедливи. Обратното –

когато МВР се използва за политически цели, се настанява усещане за несправедливост.

По време на моя мандат органите на реда нито веднъж не са получавали „поръчки“. Благодаря на президента, че ми осигури възможността да работя по този начин. При сегашното мнозинство се боя, че това не е така и за съжаление резултатите са видими. За това и приех предложението на държавния глава и го почувствах като призвание и дълг.

- Като адвокат бихте ли приел да защитавате някой, който е престъпил границите на законите и нормите – да речем конкретно и в тон на разговора ни – убиец или изнасилвач незаконен мигрант?

- Всеки има право на защита, но един адвокат трябва да поеме даден клиент, ако знае, че може да му осигури най-добрата такава. Свободата на професията ни дава право да изберем кого и какви каузи да защитаваме. Аз не бих могъл да защитавам човек, за когото съм убеден, че е извършил нещо подобно.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1189 0

Свързани новини

Водещи новини