Изборът на патриарх ще е след този на Сливенски митрополит

  • 15 март 2024 12:17

  • 754
  • 1
Изборът на патриарх ще е след този на Сливенски митрополит
© Булфото

В 9.30 часа утре ще започне Светата заупокойна литургия, която ще бъде предстоявана от варненския митрополит Йоан, който в момента е председател на Светия Синод. Около 11 часа ще бъде опелото на починалия български Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на, което ще бъде возглавено от Вселенския патриарх Вартоломей. Това каза пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 138

В отговор на въпрос дали е поканен руският патриарх, митрополит Киприан поясни: "Известени са всички, но все още нямаме отговори".

След опелото Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на ще бъде погребан в митрополитската катедрала "Света Неделя", където е гробът на екзарх Йосиф, съобщи висшият духовник.

Последно сбогом! България скърби след кончината на патриарх Неофит

Попитан каква ще бъде процедурата по избор на Сливенски митрополит и избор на нов патриарх, Старозагорският митрополит заяви: "За да има пълнота на патриаршеския избор, всички катедри трябва да бъдат заети, т.е. първо ще мине изборът на Сливенския митрополит, след това ще бъде насрочен Патриаршески събор за избор на нов български патриарх".

По думите му изборът на Сливенски митрополит трябва да се случи до три месеца, а месец след това да се избере и български патриарх.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
754 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:58

1
❤️ Г­­о­р­е­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­и­­­ч­­е­­т­­а­­ ­­в­­­и­­ ­­о­­ч­а­к­­­в­­­а­­т ­­-­ X­1­8­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини