Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

  • 13 март 2024 22:49

  • 22838
  • 0
Почина Негово Светейшество патриарх Неофит
© Bulphoto (архив)

На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, предаде Bulgaria ON AIR.

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит и изборът на нов български патриарх 140

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване.

От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве.

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. Подстриган е за монах с името Неофит от българския патриарх Максим на 3 август 1975 г.

Демократичните промени в България Неофит посреща като ректор на Духовната академия. В продължение на 12 години е Русенски митрополит.

В края на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че митрополит Неофит е сътрудничил на Държавна сигурност. Документи с негови донесения липсват.

След кончината на патриарх Максим през 2012 г. митрополит Неофит е сред тримата номинирани за нов първопредстоятел на православната църква. Изборът се състоя на 24 февруари 2013 г.

Интронизацията на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на беше извършена в храм „Св. Александър Невски“ непосредствено след избирането му. Негово светейшество обеща да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ.

През 2014 г. по време на посещение в Истанбул при Вселенския патриарх здравето на Негово светейшество се влоши. По-късно Неофит претърпя тежка сърдечна операция, но се възстанови успешно.

Патриарх Неофит призова за човеколюбие в новогодишното си послание

През 2018 г. патриархът беше приет по спешност в кардиологичното отделение на столична болница. По-късно лекарите обявиха, че състоянието му е стабилно и няма поводи за тревога. През следващите години Негово Светейшество няколко пъти отново влиза в болница с различни заболявания.

Патриархът избягваше публичните изяви, но отправяше послание на всеки важен празник. За много от действията на главата на Българската православната църква християните разбирахме от прессъобщения на Софийската митрополия.

През 2022 г. Негово Светейшество отново имаше здравословни проблеми - първо с травма на крака, след която се възстанови, а след това и с обостряне на хроничните му заболявания.

Навръх Рождество Негово Светейшество оглави Василиевата света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22838 0

Свързани новини

Водещи новини