Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

  • 03 март 2024 17:47

  • 1266
  • 4
Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март
©

На 3-ти март българският народ отбелязва своя национален празник. Тази година се навършват 146 години от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на петвековното турско робство, а България възкръсва отново на картата на Европа.


Празничният ден в град Тетевен започна с рецитал на учениците от НЧ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен и молебен в двора на църквата „Св. Всях Светих“. След службата, пред паметника на загиналите руски войни за свободата на Тетевен, бяха поднесени цветя, в знак на признателност към героизма и саможертвата на сражавалите се, от името на: Община Тетевен, ОбС – Тетевен, детски градини и училища, образователни центрове, културни и държавни институции, организации и асоциации, граждани, политически партии и др.

Програмата продължи с шествие от църквата до пл. „Сава Младенов“, където тържествено бе издигнато знамето на Република България от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, съобщиха от Общината.

Трети март е една от най-значимите дата в нашата история. Дата, която слага края на петвековното турско робство, дата, побираща в себе си саможертвата на българския народ и надеждите на българина за свобода, вяра и едно по-добро бъдеще, каза д-р Бояджиева в своето слово към присъстващите. Нека в този ден да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата. Нека си спомним за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И не на последно място, нека бъдем горди, че сме потомци на славен и борбен народ, изпълнен с върховна саможертва, с храбър и непреклонен дух, каза още д-р Бояджиева.

Празничният ден продължи с националната инициативата на „Сдружение Азбукари“ - „Пробуждане с хора“, организирано на местна почва от НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен и завърши с концерт на народната певица Румяна Попова.

На програмата по случай 3-ти март присъстваха зам.-кметовете на Община Тетевен – Борис Врабевски и Тони Стоев, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници, ученици и учители, граждани и гости на града.

Снимка: Община Тетевен

Отбелязаха 3-ти март в Асеновград

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1266 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:08

4
❤️ Г­о­­­р­е­­­щ­и­­ ­­­м­­­о­м­и­­­ч­­е­­т­а­ ­­­в­­­и­ ­­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­т ­­-­­­ X­­­1­8­.­F­­U­N

2024.03.03 | 23:22

3
Навсегда будет Дружба России - Болгарии. Болгары НЕ НЕУТРАЛНЫ,, Болгарское Правителство и Политик НЕ ИМЕЕТ ЗНАЧЕНИЕ. Болгары, когда время поидёт ВОЮЕТ ЗА РОССИЮ! Так было и так будет! Болгарский Народ имеет Свобода, потому что Воевал за Россию в Руско-Турецкая Война!
Емѝ...ялова ШУШУМИГА съм-МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО

2024.03.03 | 22:38

2
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.
Фичо

2024.03.03 | 21:50

1
Респект към българските общинари в община Тетевен.

Добави коментар

Водещи новини