Отбелязаха 3-ти март в Асеновград

  • 03 март 2024 16:45

  • 1069
  • 6
Отбелязаха 3-ти март в Асеновград
©

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев се преклони пред делото и героизма на смелите воини – мъже и жени – жертвали живота си в името на България, съобщиха от общината на града.

Днес, страната ни отбелязва най-празничната дата в българския календар - 3-ти Март – Освобождението на България от османско иго. Българите празнуват 146 години свобода.

Празничната програма в Асеновград започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението, отслужена от асеновградски свещеници. Последва поднасяне на венци и цветя на гроба на прапорщик Вишняков, разположен в двора на храм „Св. Димитър“ в града.

Възпоменателната церемония продължи с минута мълчание. Официални лица, божии служители и граждани коленичиха и сведоха глави, за да почетат подвига на героите, загинали в името на родината.

Честването на Националния празник на България в Асеновград продължи с тържествени слова, издигане на българското знаме и впечатляващ концерт.

Стотици жители и гости на града се бяха събрали на централния площад, за да отпразнуват заедно днешния празник. С въздействаща приветствена реч кметът на общината д-р Христо Грудев се обърна към своите съграждани.

„Свободата изгря преди 146 години над поробената ни земя, напоена с кръвта на хиляди борци – жадувана и чакана. Трети март е ден на признателност към всички знайни и незнайни синове и дъщери на майка България. На днешния ден отправяме взор високо нагоре, където се издига един героичен връх – „Шипка“. Нашите опълченци показаха на цял свят как българинът знае да мре за Отечеството си. Днес, 146 години по-късно, нека учим на българско достойнство децата, внуците и правнуците си, които са днешната и утрешната мечтана от апостолите независима и благоденстваща Свободна България. Честит празник на Свободата! Да живее България!“ – това са само част от трогателните думи, изречени от д-р Грудев от трибуната.

В словото си кметът припомни, че никога не бива да забравяме миналото и героите си.

Финалът на празненствата по повод 3-ти март в Асеновград бе поставен с празничен концерт, изпъстрен от патриотични и фолклорни изпълнения на местни и гостуващи състави.

Снимка: Община Асеновград

Росен Желязков: Трети март е денят, в който България застана гордо на картата на Европа

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1069 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 09:26

6
❤️ Г­­о­р­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­и­­ч­е­т­а­­ ­­в­­и­ ­о­­­ч­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­ X­­­1­­­8­.­­F­U­­N
Този

2024.03.04 | 00:04

5
в ляво е първи братчед на Садам Хусейн

2024.03.03 | 17:20

4
Навсегда будет Дружба России - Болгарии. Болгары НЕ НЕУТРАЛНЫ,, Болгарское Правителство и Политик НЕ ИМЕЕТ ЗНАЧЕНИЕ. Болгары, когда время поидёт ВОЮЕТ ЗА РОССИЮ! Так было и так будет! Болгарский Народ имеет Свобода, потому что Воевал за Россию в Руско-Турецкая Война!

2024.03.03 | 17:19

3
Срам и резил.... веят на Шипка знамената на фашистка русия, сегашната империя на злото няма нищо общо със Столегов, Скобелев и др....вечна слава на загиналите Опълченци за свободата на Родината ни
Емѝ...ЯМ си изпражненията от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.03.03 | 17:07

1
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР..
Емѝ...Ибана съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.03.03 | 17:07

2
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР..

Добави коментар

Водещи новини