Третомартенско кафе на толерантността в Кърджали

  • 03 март 2024 14:49

  • 2583
  • 11
Третомартенско кафе на толерантността в Кърджали
© Фейсбук

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция на своя предшественик доц. Хасан Азис на третомартенското кафе между кмет, поп и мюфтия. Той надгради традицията и към тях се присъедини и представител на държавната власт, в лицето на областен управител. 

Сядайки заедно на една маса навръх Националния празник на Република България, представителите на местната власт и религиозните общности в продължение на години отправяха послание за мир и добруване, показвайки как в Кърджали различните етноси и религии живеят в сговор.

Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена.

„Мисля, че ние като местна власт, като представители на държавата и на религиите ясно показваме Кърджали по каква линия е вървял и по каква ще върви. Кърджали отдавна се е превърнал в модел на толерантността, в модел на заедността и приятелството, без да се разделяме по религия, по етност, по националност“, каза пред журналисти по време на третомартенското кафе кметът Ерол Мюмюн, предава БТА.

Той коментира, че форматът на кафето се разширява с присъствието на областния управител в израз на това, че родопският град е символ на единството.

„Мястото му е на тази маса, защото когато стане дума за добруването, за благото на гражданите, ние нямаме право да се делим на държава, на община, на каквото и да е било“, каза още кметът. Той благодари на Никола Чанев, че е приел поканата и разчете жеста като показател, че когато става въпрос за благото на жителите на общината има единомислие сред институциите.

„Когато днес идвах насам, в главата ми съвсем спонтанно възникна една древна поговорка – че човешката душа няма нужда от чай и от кафе, тя има нужда от хубава приказка и от диалог“, каза на свой ред областният управител Никола Чанев.

Той благодари на кмета за това, че традицията за пиене на третомартенско кафе Ерол Мюмюн е превърнал в начало на диалог, започнал преди няколко месеца между двамата, и който има вярата, че ще продължи в името на жителите в региона.

И Русе отбеляза трети март

Отец Петър Гарена коментира, че още вчера е пил кафе с мюфтията, защото двамата представители на религиите не са били сигурни дали традицията с дълбок смисъл ще продължи. „Сега вече сме спокойни и казваме и на хората да са спокойни, заедно с мюфтията и виждаме, че нещата продължават, нищо не се руши, а дай Боже да се надгради“, каза още попът. А мюфтията допълни, че кафето е важно, защото дава знак за единство, въпреки различията. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2583 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.05.25 | 09:26

11
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­­и­ч­­е­­­т­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­­а­­­к­­в­­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­.­­F­­­U­­N
Николова

2024.03.04 | 14:54

10
До гуша ни дойде свещеника с неговите кафета с кмета на Кърджали,без значение кога й е той!С нищо не сте интересни,напротив отвращавате хората!

2024.03.03 | 20:06

9
Срам и резил.... веят на Шипка знамената на фашистка русия, сегашната империя на злото няма нищо общо със Столегов, Скобелев и др....вечна слава на загиналите Опълченци за свободата на Родината ни
Емѝ...ЯМ си изпражненията от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.03.03 | 17:57

8
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР..

2024.03.03 | 17:17

7
Срам и резил.... веят на Шипка знамената на фашистка русия, сегашната империя на злото няма нищо общо със Столегов, Скобелев и др....вечна слава на загиналите Опълченци за свободата на Родината ни
Шерин

2024.03.03 | 17:17

6
аанааа, ама мазно ли беше. Ам Шиши там кой му стоя на кълката, сладури от ДПС.

2024.03.03 | 16:22

5
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> shout.to/keto
ШИЍБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ

2024.03.03 | 16:17

4
АААХХХХ....ЛАПАЛ СЪМ ГО НА ВСИЧКИ В ПАРКА НА КЪРДЖАЛИ......МЯУУУУУУ....ПРЪЦ.....УРУНГЕЛ.......
ТУРЧЕЕЩИ СЕ ЦИ ГАНИ

2024.03.03 | 16:16

3
ТУРЦИТЕ СА У ТУРЦИЯ! :)
Емѝ...МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ- АТИЛА

2024.03.03 | 16:08

2
Духал съм на всички от масата....АААХХХХХ....МЯУУУУУ...ПРЪЦ.....УРУНГЕЛ.......

Добави коментар

Водещи новини