Има разкол в сливенската митрополия, заяви отец Евгений

  • 27 февруари 2024 07:55

  • 529
  • 2
Има разкол в сливенската митрополия, заяви отец Евгений
©

Касираните избори за Сливенски митрополит от Светия синод и отнемане на правото в избора да вземат участие свещеници и миряни доведе до протест пред сградата на митрополията в Сливен вчера през деня.

Отец Евгений Янакиев заяви, че има "разкол в сливенската митрополия, заради дългата ръка на Вулкан Вулканов", в сутрешния блок на БНТ.

"В самия избор беше нередността. Понеже една групичка излезе навън и се наговори. Къде в тоалетната с цигара и чашка кафе, и там се наговориха", каза отец Евгений Янакиев.

А това владиката не го ли видя на момента? - "Не. Той беше в залата. И беше необходимо да ги викаме, защото трябва да започнем избора, добави отец Евгений. Според него "дългата ръка е много дълга".

"Тя е от 40-50 години е в нашата епархия и тази епархия е на бившия секретар Вулкан Вулканов. Вчера той размята един фалшив документ, който той сам си го е написал и сам си го е издал от комисията по досиетата. Ако има дълга ръка, тя е точно негова, защото още преди много години той обеща на епископ Йеротей да го направи митрополит след като дядо Ники почине", заяви отец Евгений.

На противоположено мнение бяха останалите от събеседниците, които не намират нередност при избора на сливенски митрополит и смятат, че е несправедливо касирането на изборите.

"Ние сме тук, защото мислим, че е несправедливо касирането на изборите за Сливенски митрополит от Светия синод. Решили са, че има нещо, което е неправилно, ама то не е от тези, които спазват правилата и извършват избора, а тези, които са ги предпоставили", Отец Иван Георгиев. "Ако те принудят да извършваш задължително два избора за двама човека, от които Светият синод да избере единия, и ти избираш този, който предпочиташ, нали? Аз не виждам какво и кой е нарушил правилата". Отец Иван Георгиев "Нямам никаква представа каква дълга ръка има, защо я има. Въпросът е, че нашето право на избор, както беше досега е нарушено", смята отец Павел Георгиев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:41

2
❤️ Г­о­­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­т­а­ ­­­в­и­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­в­­­а­т ­­-­ X­­­1­­8­­­.­F­­­U­N

2024.02.27 | 09:55

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини