Ректорът на СУ: Пръв Левски прозря простата истина, че сами трябва да решаваме проблемите си, ако искаме да бъдем уважавани

  • 19 февруари 2024 20:12

  • 353
  • 8
Ректорът на СУ: Пръв Левски прозря простата истина, че сами трябва да решаваме проблемите си, ако искаме да бъдем уважавани
© Булфото (архив)

"Пръв Левски прозря простата истина, че, ако искаме да бъдем уважавани, сами трябва да решаваме проблемите си. Сами трябва да подредим собствения си двор, където без разлика на етнос и вяра можем да живеем всички заедно", това каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София по повод 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата, предаде БТА.

"Единствен той (Васил Левски ) смело и открито заяви на тогавашния ни политически елит, че освобождението е дело възможно само за свободните духом хора и започна да работи директно с тях, говорейки разбираемо на техния ежедневен език", заяви още проф. Вълчев.

„Преди 151 години беше прекършен един млад живот. На черното бесило в покрайнините на София тогава увисна карловецът Васил Иванов Кунчев. Посрещна смъртта си самотно, сякаш изоставен от своите съмишленици и сподвижници. За да се превърне постепенно през изминалите години в еталон за обществен и политически деец, завършен национален идеал, с който поколения българи вече сравняват своите политици“, добави ректорът.

"По думите му с поведението и смъртта си Левски направи възможно цял един народ да заживее с очакването за близкото докосване до най-великото човешко завоевание – идеята за свободата. Левски се превърна в обединителната фигура за цялата революционна емиграция, която благодарение на него осъзна, че българското бъдеще не трябва да се определя от кабинетите на една или друга велика сила, а случайностите на голямата политика не трябва да чертаят съдбата ни", каза ректорът на СУ.

"С делото, живота и саможертвата си Васил Левски се превърна в най-яркото доказателство, че в хода на човешката история няма задни врати и ако искаме като народ да оставим неизлечима следа в нея, трябва да минем през парадния ѝ вход пък било то с цената на много свидни жертви", заяви проф. Вълчев.

Той посочи, че в дни като днешния е редно да си зададем въпроси, дали сме успели като общество да сбъднем мечтите на Левски. „Продължаваме ли да мечтаем за общочовешки каузи и идеали, или ги подменихме с копнежи по последните модели смартфони и маркови маратонки, по луксозни имоти и офшорни банкови сметки“, каза още ректорът на СУ.

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Последвайте канала на

Novini.bg
353 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
АМИ НАПРАВЕТЕ СИ САМИ

2024.02.21 | 20:57

8
САМОЛЕТИ И БТР ! НАЛИ МОЗЪКА ВИ ТЕЧЕ ОТ УШИТЕ! 60 УНИВЕРСИТЕТА ИМАТЕ! :)

2024.02.20 | 00:37

5
Единствената надежда на САЩ , като започнаха тази война през 2014г беше със снакциите над Русия да направят така, че тя да се саморазпадне отвътре. Да има гражданска война, да свалят Путин от власт и да заграбят ресурсите на тази огромна територия, както направиха с почти цяла Африка през последните 200години. Но...нещата не се случиха както си мислеха. В момента Путин е с по-голямо одобрение от руският народ от когато и да било, икономикат на Русия е най-бързо растящата от всички страни ит Г7...направо им е.б.а. мамата на НАТО. Та в момента САЩ се отказват от Украйна, и се съредоточват към следващият конфликт който предизвикаха, а именно войната в Газа, но и там нещо удрят на камък. Абе картинката като цяло не е весела за запада. Европа е в теническа рецесия от половин година, очаква се да влезем във фактическа рецесия тази година. Цените х5, а ако приемем еврото може и х10 да станат. Германия е пред тотален фалит, дори бавария спомена на няколко пъти, че искат да се отделят от Германия поради малоумните решения на Олаф-идиота. Стягайте връзките и коланите, че ако Русия вече не ни смята за братя, тежко ни...

2024.02.20 | 07:56

7
МНОГО ГОДИНИ ЗАПАДА КРАДЕШЕ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ И ПРОДЪЛЖАВА..

2024.02.20 | 00:38

6
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

2024.02.19 | 23:37

4
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
ИСТИНАТА

2024.02.19 | 21:20

2
ОСТАНАХТЕ 4 МИЛИОНА. 940К ПЕНСИОНЕРА 800К ПОД 25 Г. OT ТЯХ САМО 300К ГЯУРА И ОСТАНАЛИТЕ 2.26 МИЛИОНА СКОТА 1/2 НЕГРАМОТНИ И НЕ КАДЪРНИ ЗА НИЩО :)
ТОВА Е КРАЯ НА ЛЕВСКИ

2024.02.19 | 21:22

3
И ЦЯЛАТА ВИ ПРОКЛЕТА ГЛУТНИЦА!
ГОВОРЕЩИ ЛАЙ НА

2024.02.19 | 20:39

1
КАКВО РЕШИХТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 35 ГОДИНИ :) ОСТАНАХТЕ 4 МИЛИОНА СКОТА! :)

Добави коментар

Водещи новини