Концесионерите да осигурят условия за свободно и безплатно ползване на морските плажове от хората с увреждания

  • 14 февруари 2024 14:42

  • 164
  • 2
Концесионерите да осигурят условия за свободно и безплатно ползване на морските плажове от хората с увреждания
© Pixabay

Концесионерите да осигурят условия за свободно и безплатно ползване на морските плажове от хората с увреждания. Това гласуваха депутатите с приетия на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Черноморското крайбрежие.

Вносител на измененията са депутатът от ГЕРБ-СДС Медиха Хамза и група народни представители.

Промените бяха подкрепени единодушно със 136 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“.  Според приетите текстове с концесионния договор на концесионера се възлага осигуряване на условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания, когато това е предвидено в обосновката на концесията, изготвена от министъра на туризма и по реда на този закон. 

В мотивите към законопроекта се посочва, че от много години хората с увреждания повдигат въпроса за достъпност до морските плажове у нас и институциите в България са им длъжници в тази насока. Достъпността до морските плажове не бива да се разглежда само в частта си изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целият процес от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата с подходящи изградени съоръжения, да могат да стигнат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения, се посочва в мотивите на вносителя. 

ПП-ДБ: Опазването на черноморието - устойчиви решения

Плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения трябва да бъдат указани със съответни табели, се посочва в мотивите. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
164 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ПАНЕЛЕН КОПТОР

2024.02.14 | 20:19

2
ПОЧВАЙТЕ ДА ЧУПИТЕ ЧЕРЕПИТЕ НА ГЯУРИТЕ С МЕТАЛНИ ТРЪБИ!
УЧИЛИЩЕ С АСАНСЬОР

2024.02.14 | 20:18

1
С М Ъ Р Т НА ГЯУРСКИТЕ ИЗРОДИ! pixwox. com/post/6812296314615057582419/

Добави коментар

Водещи новини