Зърнопроизводители си палят майбасите в знак на протест

  • 08 февруари 2024 15:47

  • 8078
  • 0
Зърнопроизводители си палят майбасите в знак на протест
© Getty Images/Pixabay/Novini.bg

Докато не видя такова заглавие, ама истинско, без сарказъм и ирония, ми е трудно да повярвам в чистотата на жертвоготовността на тези клети мили(ци)онери. 

И особено много ме кефят лелите и чичаците с руските знаменца по профилите и „Z“-ките, дето пишат възпалено: БРАВО!!11 само така не се предавайте докЪто не постигнете иЗканията си!

Което е очарователно, разбира се, само дето някой знае ли какви са тия иЗкания, щото не можем да им хванем края вече? Всеки ден слагат нови и нови. 

Последното ново двайсе е да се задължат банките да подпомагат сектора. Ха-ха!

Сега – че банките са гъ*ове, това е факт, но да ги накараш, да ги ЗАДЪЛЖИШ СЪС ЗАКОН или постановление да подпомагат даден сектор… тука дори сталин и хитлер биха възкликнали: чш, я… да се успокоите малко, а?

А колкото до постигането на иЗканията… пак сме в небрано лозе, защото тия иЗкания са все нови и нови, ден след ден. Да не говорим, че като решат, че искат нещо, изкарват машините и блокират пътища. Правителството каже добре, разберат се, стиснат ръцете, след месец се сетят, че искат нещо ново, пак са с машините на пътя. 

Питайте превозвачите – колко им е готино на тях от тая работа. Или какво – те не са „бранш“?

Тия с очичките, дето надничат над руско Z на профилната снимка, са големи революционери и подкрепят иЗканията на зърнарите, ама не се сещат, че олиото и хлябът са им по-скъпи заради същите тия иЗкания, дето подкрепят. Като се пази „родното“ зърнопроизводство, някак си се дава зелена светлина на спекулата – като няма конкуренция, кой ще им каже на какви цени да продават?

Точно така – никой. 

„Ама те дават работа на хората!“ Дават дръжки; прочети малко по-надолу абзаца, който започва с думите „Сигурно ви е убягнала и информацията за това, че зърнарите са изкупили земята“…

Но „Z“-ките са доволни. Защо? И те не знаят. А защо им е по-скъп хлябът? Е, ония са виновни! Кои „ония“? Знаеш кои – министрите. 

И до някаква степен… не можеш да кажеш, че са в тотална грешка, защото досега властта прави толкова отстъпки, че почва да става смешно-жалко. И колкото повече правят, толкова повече апетит за нови им отварят. 

Земеделци палят бали по пътищата. Браво, намериха какво да взаимстват от французите. Не можа да е нещо друго, баш това трябваше да е.

Подозирам, че за последствия не можем да говорим тук, защото сме чували да се говори, че хората имат хора, които имат хора, които се грижат на хората да им е добре и да не се страхуват от последици. 

В тоя ред на мисли – какво стана с телефона на „Нотариуса“, някой разбра ли кой му го е изчистил от контакти и номера? Да? Не? Странна работа. А имало ли верно пробив в службите? Гледай какво нещо. 

Да не се отплесваме, за земеделие си говорехме. 

Гледам разни клети хора се оплакват, че миналата година (дето пак щяха да умират от глад, ама нейсе…) имали печалба 4 милиона, пък тази – един милион. И това, казват, било загуба. 

Сà… не е нужно да си икономист, дори не е нужно да имаш и четворка по математика, за да се сетиш, че спадът в чистата ти печалба не е загуба, а спад в печалбата. При това говорим за милиони.

Интересно е как хората с по 1000 лв. заплата са първи на амбразурата да ги защитават. 

Ако има спад в прихода, тогава можеш да имаш загуба, но спад в печалбата пак си е печалба, просто по-малка. Не става дума за фалит, а за по-малко къщи на Малдивите. 

И само нали… да уточним: „загуба в печалбата“ не е истинско словосъчетание. 

И „Z“-ките много кисели, задават въпроса: ония, дето много знаели, що не се фàнели те да са земеделци, да видят лесно ли е. Предполагам говорят за едро земеделие, а не за чушките на баба ти в градината? 

Те да се хванат хората, ама чудно колко време ще изкарат преди да ги посетят едни бъдещи спортни надежди, да си поговорят с тях; и колко време ще изкарат преди да се наложи да викат пожарната. 

Сигурно ви е убягнала и информацията за това, че зърнарите са изкупили земята по много краища на милата ни родина и са я покрили със зърно, защото така взимат повече субсидии, отколкото ако гледаха домати, да речем. И така – работа няма, защото с десет човека работят по 20 000 — 30 000 декара; другите стоят безработни. А, да… и домати няма, вкарваме ги внос. Ама никой не пита защо. 

Силно патриотична нотка. 

Още по-силна става по линия на субсидиите. 

А да – и по линия на забраната за евтин украински внос. Ма**ата ѝ на конкуренцията, ние сме патрЕоте! Обичаме си хляба и олиото скъпи. Като излезнат нашите зърнари с майбасите, ни изпълва горда патриотичност, пускаме сълза и даже чакането на рейса посред зима става по-приятно, благо някак си. 

Чакаме въглищарите, че отдавна не са правили протести. 

И там е силен патриотиZмът – на работниците им се обещава преквалифициране, ПО-ДОБРА работа и 36 заплати накуп. Не, те държат да са под земята и да дишат отрови. Защо? Защото работодателят така им е взел страха, че каквото им каже – те вярват. А лелите и чичаците със „Z“-ките са сигурни, че без въглища, сръбско, сланина и родни зърнари че ни зèмат българщината и славянството, и православието и че ги носат у Норвегията със сè рикията и кисненето в реката по Йордановден. 

Писачите на смешки излизаме на протест, искаме забрана за чуждестранния интернет

_____________________

Този коментар изразява личното мнение (и душевно състояние) на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg (или със здравия разум).

Последвайте канала на

Александър Томов
8078 0

Свързани новини

Водещи новини