Без култура и изкуство, какво ще ви отличава от животните?!

  • 06 декември 2023 15:31

  • 1076
  • 0
Без култура и изкуство, какво ще ви отличава от животните?!
© pixabay, булфото/архив/

Днес под дъжда протестират заетите в сектор култура, който не е никаква тайна, че е сирачето в разпределението на обществените средства за харчалък в България – както за заплати, така и за дейности. Бюджетът за догодина предвижда само 838 млн.лв. или това е 0,4% от общите ни пари. Дори Северна Македония разполага с повече пари за развитието на този важен духовен сектор.

Какво остава след като затриете културата, ли? Нищо. Абсолютно нищо.

Паралелно с протестите на заетите в духовната сфера,

от PISA наредиха българските деца като най-изоставащи ученици. Намирате ли връзка между двете? Аз да.

Да си призная, мен протестите на хората от културната сфера много ме натъжават. Срам ме е, че отношението към тях в болнавото ни общество е толкова нагло, нахално и цинично.

Неотдавна бях в Ямбол и решихме да видим местния музей. Беше затворен, но уредничката – възпитана, образована, добронамерена жена, историчка по образование, веднага се отзова и дойде да ни разкаже, покаже съхранената памет през годините за славните времена на българската държава. Музеят отдавна не е бил ремонтиран, се оплака скромната женица, много експонати се нуждаели от реставрация, пари за отопление през зимата нямало и т.н. и т.н.. Извиних се за любопитството и попитах каква е заплатата й. Каза, че взема близо 500лв. месечно?!

Онемях от почуда и възмущение – как е възможно пазителите на духовността да получават толкова унизително ниско, несправедливо заплащане! Е, може.

В България всичко може.

Такива горе-долу са заплатите и на читалищните дейци, както и на библиотекарите. Доскоро дори в София - град, отличаващ се с най-добър жизнен стандарт в държавата, повечето театралните актьори вземаха по около 700 лв. заплати. А аз не познавам хора от други съсловия, които повече да си обичат работата от тях и да я вършат с цялата си душа, сърце, ум и интелект.

Мисля, че управници от всички партии и цветове през всички години в най-новата ни история, трябва да умират от срам

от унизителното положение, в което година след година вече над три декади поставят всички тези хора от некомерсиалната сфера. А те не са чак толкова много в цялата държава, че да е трудно да им се осигурят достойни заплащания. Просто онези, които са във властта трябва малко да се ограничат и да поспрат да крадат всичко до шушка от общата хранилка.

За да опазим България за децата и внуците ни!

Защото, както припомня великолепният български композитор Асен Аврамов: само културата и изкуството отличават човеците от животните.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1076 0

Свързани новини

Водещи новини