Проф. Божидар Димитров: Властта подкрепя програмата "Виа Понтика"

  • 16 август 2012 08:41

  • 1001
  • 0
Проф. Божидар Димитров: Властта подкрепя програмата "Виа Понтика"
©

В момента по Българското черноморие се работи по проекта "Виа Понтика". Созопол е пилотната част по тази програма. Държавата няколко пъти отпуска пари за разкопки и подкрепя инициативата. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Божидар Димитров.

По думите му, архитект на програмата е министърът на финансите, а премиерът стои твърдо зад проекта. Проф. Димитров обясни, че министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, вицепремиерът Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко наблюдават проекта и следят за изпълнението.

Директорът на Националния исторически музей посочи уникалността на направените открития в Созопол, сред които са крепостни стени, манастир и уникална пещ, каквато няма запазена в света.

Проф. Димитров не пропусна да разкаже и за съобразителността и хитрината на жителите по созополския край. Созопол през Сверновековието е пазил своите жени от набезите на моряците. Точно за това е построен наскоро откритият храмъ пред крепостната снета, което по принцип е нещо изключително необичайно, тъй като по този начин се закрива видимостта.

Когато моряците са идвали на сушата, те са влизали в града под претекст, че искат да запалят свещ и да изкажат благодарност на своя покровител, а са щурмували кръчмите и са задявали жените. Затова градоначалниците са решили да изградят параклиса вън от крепостната стена, за да може да има къде моряците да се молят, без да нарушават обществения ред, разказва проф. Божидар Димитров.

Последвайте канала на

1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини