Журналист: Провокаторите съставляваха 90% от хората на протеста срещу БФС

  • 20 ноември 2023 12:55

  • 392
  • 0
Журналист: Провокаторите съставляваха 90% от хората на протеста срещу БФС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Минаха няколко дни от кървавия протест на 16 ноември и е време за трезва равносметка. В числа тя е: 4000 протестиращи, 1600 полицаи, ангажирани в охраната, 33 задържани. Повдигнати са обвинения на двама. Според Спешна помощ са пострадали 24 души, а 7 са настанени за лечение, някои и с фрактури на крайници. МВР съобщи за пострадали 33 полицаи, но тази информация не е била потвърдена от независими източници. 9 журналисти, срещу които е било упражнено насилие или неправомерни действия от страна на полицията. Поискани, но недадени оставки.

В студиото на Дарик Борис Митов, журналист от Свободна Европа, който над 15 години следи работата на МВР и Съдебната система, и адвокат Стоян Мадин, бивш прокурор и съдия и директор на БАПЧ, коментираха събитията от кървавата нощ на недоволство срещу Българския футболен съюз.

"Ситуацията беше напълно предизвестена с решението този мач да се проведе при затворени врати. Стана ясно, че се натрупват настроения за ефективен протест срещу БФС, като този протест доби реални измерения повечето от агитките да се съберат на Националния стадион и да изразят своето недоволство. Този протест се случва със скандирания, които ще доведат до глоби от УЕФА. БФС така направи всичко да се случи, че този мач да бъде при затворени врати. Крайно настроените протестиращи от своя страна бяха убедени, че трябва да се действа твърдо. Всичко това доведе до резултата, който всички видяхме - арести, кръв, пострадали, запалени коли. МВР не отговарят дали да е затворен стадионът или не, при положение че преди всеки едни рисков мач, винаги е на позицията, че колкото и привърженици да има, те трябва да са на стадиона. Очевидно тяхното становище не е било взето предвид. На стадиона е минимален шансът да се случат тези безредици", смята Митов.

"Обвинения са повдигнати само на двама протестиращи. Това говори за лоша организация на самата акция по охрана на събитието. Аз лично бих извадил едно заключение, че органите на МВР не са били добри подготвени от гледна точка на това какво би могло да се случи. От друга страна, може би се е наслоил някакъв страх в МВР, тъй като на минали политически протести станахме свидетели на обвинение срещу лица, които на по-късен етап приключиха с оправдателни присъди. По отношение на този протест беше ясно, че става въпрос за футболни фенове, и знаем от историята, че много често тези демонстрации ескалират", добави Стоян Мадин.

Борис Касабов: Нещата в българския футбол са тотално объркани, заради безхаберното управление на БФС

"Ако на предишни политически протести сме си говорили - "ето, дойдоха провокатори", то тези провокатори съставляваха 90 процента от хората на протеста в четвъртък", отбеляза Борис.

"Задължително е отделните служители да бъдат идентифицирани, ако употребят сила. Видяхме, че на доста от тях не се виждат никакви обозначителни знаци. Използването на физическа сила срещу граждани, които не участват в протеста или участват мирно, е абсолютно забранено. Това, което те могат да направят, е да си търсят отговорност от държавата за причинените вреди или да пуснат сигнали до прокуратурата, която да разследва всяка една ситуация, за да се установи дали има нарушения от страна на МВР. Няма срок за издаване на медицинско удостоверение, но е добре да се извади в най-скоро време. Ангажира се отговорността на държавата, заплаща си съответните обезщетения, но не стигаме до индивидуалната отговорност на отделни служители на МВР", заяви Мадин.

Припомняме, че на кадри, излъчвани на живо в страницата във "Фейсбук" на инициативата "Правосъдие за всеки", се вижда ясно как полицаи удрят с палки хора в заведение в центъра на София. Заведението се намира в Спортната палата, точно до мястото, където в конкретната вечер станаха поредица от сблъсъци между полицията и протестиращите срещу ръководството на Българския футболен съюз.

На кадрите се вижда как униформените влизат в заведение и започват да удрят с палки, удрян е дори и човек, който видимо не е проявил агресия и стои с вдигнати във въздуха ръце. Посетители на заведението разказват след това пред "Правосъдие за всеки", че там не е имало провокатори, а само футболни фенове, които са гледали мача между България и Унгария по телевизията. Твърдят, че на място е имало и унгарски футболни фенове, които са си тръгнали веднага щом са влезли униформените. В началото на видеото се чува и мъжки глас, който казва "Пия бира. Защо ме удряш".

Вижда се и ясно как част от униформените служители на реда неколкократно удрят с палка човек, паднал или повален на земята. Някои от полицаите са с маски под каските си. Не става известно каква е причината за акцията на полицията. Неколкократно във видеото се чува как част от хората искат от полицаите да спрат. Снимащият казва, че заведението е "опустошено от полицията" и че там трябва да дойдат линейки.

Последвайте канала на

Novini.bg
392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини