Торнадо помля част от Североизточна България, хора молят за помощ

  • 04 ноември 2023 20:05

  • 7929
  • 13
Торнадо помля част от Североизточна България, хора молят за помощ
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

На над 200 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка, са реагирали служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", информират от пресцентъра на МВР за оперативната обстановка към 16:00 часа. Двама души са загинали.

Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към този момент 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета, посочват от МВР.

В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово е преминал смерч и в резултат са повредени множество покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват служители от Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Дулово.

Бурята взе две жертви в страната

На територията на община Исперих има населени места без електрозахранване. В селата Лъвино и Тодорово са повредени покриви, паднали са стълбове и дървета. В ликвидиране на произшествията участват пожарникари и спасители от РДПБЗН-Разград. Общо 11 села са без ток.

В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15:00 часа силният вятър е започнал да утихва.

Над 30 са получените сигнали за произшествия на територията на област Смолян, информират от МВР. В ликвидирането на произшествията участват служители на РДПБЗН-Смолян. По данни към 15:00 часа има населени места без електрозахранване. Обстановката на територията на областта е започнала да се нормализира.

Силен вятър, придружен от дъждовна буря отнесе голяма част от покривите на къщите в смолянското село Катраница.

"Беше страшно. Продължи около 30 минути. Първо отнесе цял покрив, който се стовари върху съседен. Разхвърчаха се материали, които изпочупиха прозорците на хората. Нито една къща не е пощадена. Разрушени са предимно южните части на покривите им ", обясни кметският наместник на селото Радко Шукеров.

Вятърът е изтръгнал или повредил и дървените дограми на къщите.

"С усилията на екипите на пожарната служба и населението възстановяваме щетите, но все още няма електричество", добави Шукеров.

Малко след 14 часа в град Добрич и Добричка област се изсипа проливен дъжд, за кратко придружен и от дребна градушка. Бурният вятър събори множество дървета, които затрудняват движението по основните пътни артерии в региона. Пътуващи по основните направления съобщават за паднали дървета в началото на квартал „Рилци" в Добрич, по околовръстния път на Добрич, по пътя Добрич – Варна, и Добрич – Албена.

Много сигнали за паднали дървета са постъпили в регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщават оттам, като службите по общини разчистват по места.

В района на Силистра се е образувал и смерч, казват очевидци.

Прогнозата е след полунощ фронтът да се изтегли над Черно море, валежите бързо да спрат, а облачността да намалее до ясно.

Ураганен вятър, придружен със силен дъжд нанесе материални щети в ж.к. "Меден Рудник" в Бургас. Общо 14 автомобила са със счупени предни и задни стъкла, както и с щети по купетата.

От пожарната в Бургас съобщават, че в следствие на силния вятър на територията на областта са получени 20 сигнала за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. 9 екипа на пожарната работят на терен и разчистват падналите дървета и клони, предаде БНТ.

Отнесени покриви има още в селата Полковник Серафимово и Горна Арда. Паднали дървета и камъни са затворили пътищата между Широка Лъка - Гела - Солища. Затворен за движение е и пътя Смолян-Ряка. Паднали камъни има по пътя за Горово и Чеплетен. Паднали дървета и камъни са причина да не може да се премине и в участъци до с. Фатово - Рудозем.

"Има сигнали от Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните и Златоград за причинени щети по инфраструктурата. Засега няма изцяло затворен републикански път. Навсякъде има скъсани електропроводи и десетки села са без ток", каза директорът на "ПБЗН"- Смолян комисар Симеон Цървуланов. В Смолянска област е обявен оранжев код и прогнозата е за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7929 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
Емѝ...

2023.11.05 | 03:40

12
Хора можете да се оправите сами защото у нас няма война. Оставете средствата и силите на държавата в борбата срещу рашистите и Хамас. Слава Украини ✌️ Слава Израели ✌️

2023.11.05 | 07:11

13
По-голяма глупост не бях чел!Засрами се! Първо трябва да се помогне на

2023.11.04 | 20:53

3
50 лв само за година е застраховката на жилище ....помоигни си сам !!!!

2023.11.05 | 01:34

11
Миро , ти за колко си застрахова къщата в Сливен, ААА? Я разкажи по подробно, да те чуем...АЗ съм долния...

2023.11.05 | 00:27

10
майтапчи , за да вземеш първо трябва да дадеш ...ти си сметкаджия и тарикат чакай 300 лв от обшината тогава и реве като вдовица за уй ...долния ше ти услужи,,,
Майтапчи Йово

2023.11.04 | 23:57

8
Тикво, за 50 лева ще дойдат от застраховката само да ти изкажат съболезнованията си:)))!

2023.11.04 | 21:05

4
За 50 ще получиш един голям У Й... да си го навреш в анала...да не говорим че, дори да имаш някаква застраховка, това не значи НИЩО!

2023.11.05 | 00:09

9
Горещи момичета ви очакват на - - - - Meetme.pw

2023.11.04 | 22:23

7
Най-продаваният продyкт за отcлабване в света! Килограмите наистина изчезват без диeтa и споpт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с oтcтъпка тук:-----> gg.gg/ketoextra

2023.11.04 | 21:08

5
2800 ЛЕВА СТРУВА ИЗДРЪЖКАТА НА ЕДИН УКРАЙНЕЦ В БЪЛГАРИЯ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. ТАКА Е , ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА.

2023.11.04 | 21:41

6
НА МЕСЕЦ!!!
така

2023.11.04 | 20:42

1
ДОСЕГА НИЕ ПРАЩАХМЕ БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ НА ВСИЧКИ В ГАЛАКТИКАТА, СЕГА ДА ВИДИМ НА НАС КОЙ , ЩЕ НИ ПОМОГНЕ?
естествено

2023.11.04 | 20:44

2
Сега продажните ни полици, ще искат от нас да пращаме смс -и , да събираме капачки или да даряваме заплати.

Добави коментар

Водещи новини