Пътуващи в метрото участваха в обучение за оказване на първа помощ

  • 15 октомври 2023 19:22

  • 994
  • 1
Пътуващи в метрото участваха в обучение за оказване на първа помощ
© Булфото

Пътуващи в метрото участваха в обучение за оказване на първа помощ при сърдечен арест.

На метростанция „Софийски университет“ граждани имаха възможност да упражнят техниките за оказване на такава помощ, както и да се запознаят с автоматичния дефибрилатор.

Тук сме, защото имаме възможността да направим една хубава популяризационна и информационна кампания на гражданите, пътуващи с метрото, каза пред БТА Марияна Манушева, председател на фондация “Първите три минути”.

Тя обясни, че поставянето на автоматични дефибрилатори в България е стартирало сравнително скоро, но софийското метро има възможност да бъде една от първите програми, които се реализират в пълен мащаб, да се поставят дефибрилатори, да се обучи персонал и да се популяризира сред самите граждани, които ползват метрото, така че ако стане инцидент на спирките, на които има автоматичен дефибрилатор, който и да е свидетелят на този инцидент, да може да помогне в първите три минути.

Пътуващите с метрото имат възможност първо да научат за това, че на метростанции в софийското метро има поставени автоматични дефибрилатори за обществено ползване, посочи Манушева. Тя обясни, че те са достъпни и в случай на инцидент всеки един от тези хора, ако се окаже свидетел, да може да използва такъв дефибрилатор.

Отбелязваме Световния ден на първата помощ

По думите ѝ гражданите имат възможност е да се запознаят с протокола за действие какво трябва да направи всеки човек, ако стане свидетел на такъв инцидент, стъпка по стъпка – сърдечен масаж, изкуствено дишане, използване на автоматичния дефибрилатор, така че действително при подобни инциденти в софийското метро да бъде даде шанс на хората, който са получили сърдечен арест, да оцелеят до идване на линейката.

До 19 октомври на различни метростанции ще има такива събития, като подробен график с точните местоположения и часови диапазони са публикувани на интернет страницата на фондацията, както и на Фейсбук страницата на софийското метро.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.16 | 02:17

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини