Отбелязваме Световния ден на първата помощ

  • 08 септември 2023 14:03

  • 626
  • 0
Отбелязваме Световния ден на първата помощ
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

По повод Световния ден на първата помощ Столичната организация на БЧК ще проведе празник на 9 септември от 10 ч. в Борисовата градина – близо до площадката пред каменното слонче, пред бюст паметниците на Христо Ботев и Васил Левски, съобщиха от организацията.   

Доброволците на Младежкия авариен екип /МАЕ/ – София и на Университетския аварийно спасителен отряд /УАСО/ ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ и обезопасяване. Ще бъде разиграна ситуация на пътнотранспортно произшествие с пешеходци, на които ще бъде оказана първа долекарска помощ.

Пожарникарите са загасили 85 пожара в страната през изминалото денонощие

На обособени с шатри места ще бъдат показани различни видове превръзки и ще бъдат разпространявани информационни материали, свързани с първата помощ и пътната безопасност. За най-малките са предвидени забавни игри, викторина и конкурс за рисунка.

Точно в 12 ч. всички участници и гости ще се хванат за ръце, за да образуват традиционната в цял свят „Човешка верига“ в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г. по предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и е във втората събота на септември. Тази година мотото е „Първа помощ в дигиталния свят“, защото цифровите технологии играят важна роля в популяризирането на първа помощ, позволяват на всеки с или без достъп до интернет да научи как да оказва първа помощ, за да бъде полезен в критична ситуация. Празникът е посветен и на Европейския ден без загинали на пътя, като фокусът е пътната безопасност на децата.

Световният ден на първата помощ (WFAD) е и ежегодна възможност за популяризиране на знанията и уменията за оказване на първа помощ по целия свят и за подобряване и разширяване на обучението по първа помощ, повод за достигане до широката общественост чрез поредица от дейности и събития.

Заповядайте на 9 септември 2023 г., събота, от 10 ч. в Борисовата градина – площадката пред каменното слонче, канят от БЧК.

Последвайте канала на

Нора Виткова
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини