Дюнерджията от Розино теглил кредит за обекта, в който се натровиха деца

  • 03 октомври 2023 15:32

  • 3891
  • 5
Дюнерджията от Розино теглил кредит за обекта,  в който се натровиха деца
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Три от натровените с дюнери деца от Розино все още са в тежко състояние. Две от тях са фебрилни, третото е с по-сериозна дехидратация, съобщи управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово д-р Обрейко Обрейков. И трите се лекуват в инфекциозното отделение на карловската МБАЛ „Д-р Киро Попов“.

В същото отделение са още 9 деца. Те се възстановяват бързо и е въпрос на дни да бъдат изписани. Общо 35 са момичетата и момчетата от Розино, които получиха хранително отравяне от дюнерджийски павилион в карловското село. Пет от тях са в пловдивска болница, а 18 са прегледани и са изписани за домашно лечение.

Още в деня на инцидента Областната дирекция агенция по безопасност на храните се самосезира и затвори обекта.

Дюнерджийският павилион е собственост на 38-годишния Румен Костов от Розино. Той живее със семейството си в началото на ромската махала при входа от към Карлово. Там е неговият павилион за дюнери, съобщава "Марица".

Съвсем на близо е първата автобусна спирка, от която тръгват ученическите автобуси за Клисура.

Допреди година Румен работил в предприятие за преработка на месо в Костиево. По това време обаче решил да има собствен бизнес, теглил кредит от банка и си купил каравана за приготвянето на дюнер.

Агенцията по храните запечата лавката със съмнителни дюнери

Обектът на Румен е много посещаван, основните клиенти са от ромската махала. Най-често топли дюнери купуват децата и учениците, които учат в Клисура. Опашката се извива рано сутринта, докато хлапетата чакат автобуса за  детската градина и училището в съседния град. До там пътува и синът на дюнерджията, който най-вероятно също е сред натровените.

В понеделник сутринта обичайно децата се наредили на опашка. Хапнали и се качили на автобуса за Клисура. Преди обяд обаче няколко деца започнали да повръщат. От детската градина и училището повикали линейка. Постепенно броят на децата, които били със стомашни болки и неразположение се увеличавал.  До края на деня вече 35 били откарани в болниците в Карлово и Пловдив, съобщава "Марица".

През последните няколко години това е третият на случай на масово хранително отравяне на хора в Розино. Преди време при празнуване на детски рожден ден развалени кюфтета натръшкаха 75 човека от общо над 100 присъствали. Оказа се, че пакетите със замразени кюфтета и кебапчета са били отворени и престояли известно време край скарата,  готвачите и гостите празнували дълго преди да ги сложат да се пекат. Понеже в карловската болница, а в Пловдив също, нямаше свободни легла за всички натровени, голяма част от тях бяха транспортирани до Стара Загора.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3891 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.03 | 23:52

5
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

2023.10.03 | 18:21

4
Всички дюнери са с човешко семе
кунчеф

2023.10.03 | 17:41

3
това е ковит ваксинирайте ги и са опраят
Скараджия

2023.10.03 | 16:59

2
В по-голямата си част, производството на дюнери става при много нехигиенични условия и от неграмотни /не обучени/, без хигиенни навици готвачи. Температурата в зоната на приготвяне на дюнера е около 55-60гр. Месото се нагрява на директен огън, картофите се пържат на момента и не са опасни. Опасни са сосовете - кетчуп, майонеза !!!, горчица и др., които в повечето случаи стоят в пластмасови туби непосредствено до горелката. Особено опасна е майонезата, в която, ако попадне Салмонела или Еш. коли или Стафилокок, тези патогени бурно се намножават, отделят токсини и с дюнера стигат до клиента. Ако дюнера не се консумира веднага, а стои в найлоново пликче час - два, направо става бактериална бомба. От БАБХ трябва да ги затворят до един.
Коко

2023.10.03 | 16:38

1
Всички дюнери са за затваряне - мърсотия , ниско качество високи цени -мърлячи

Добави коментар

Водещи новини