Пламен Димитров (КНСБ) за протестите на енергетици и миньори: Хората са по улиците, очевидно не приемат предложенията на властите

  • 29 септември 2023 19:46

  • 1352
  • 8
Пламен Димитров (КНСБ) за протестите на енергетици и миньори: Хората са по улиците, очевидно не приемат предложенията на властите
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Протестиращите енергетици и миьори искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за затваряне на мини и ТЕЦ-ове, нито намаляване на капацитетите им. Това заяви в "Още от деня" президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

От 2030 до 2038 г. трябва да се разпишат стъпките за затварянето, за да могат хората да направят своя избор - да останат или да напуснат сектора, посочи още той.

"Хората са по улиците и очевидно това значи, че не приемат предложенията на властите. Има нещо сбъркано в комуникацията, 2 години и половина се бавиха действията въпреки исканията на синдикатите. Служебни правителства минаха и заминаха, нищо не свършиха. Тези месеци също се пропиля време. Хората с основание са недоволни, не може в 12 без една минута да им се сервира каквото и да е било", коментира Димитров.

Премиерът Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, подготвяме социални пакети за миньорите

Хората искат поне едномесечно отлагане на плановете. Обратната оферта от правителството е била проект на споразумение на базата на искания на синдикатите отпреди 10 дни.

"Тогава ние предложихме проект на споразумение за справедлив преход. Видяхме обратната оферта, но заявихме, че докато хората са по улиците не можем да водим преговори, първо трябва да се вземе адекватно решение, за да се върнат хората по домовете си".

Решението за изграждане на индустриални зони във въглищните регионите, с които да се компенсират част от работните места Димитров коментира така: "Да излезем само с някакво предложение а социален пакет за нас не стига. Трябва да се каже работното място къде е - първо да се създаде - и ако тогава миньорът или енергетикът наистина не го иска, тогава да му дадем тези 36 работни заплати".

Димитров припомни, че предишният редовен кабинет е поставил условие за 40% намаление на емисиите от централите до 2026 г., което обаче още не е предоговорено и седи като Дамоклев меч над сектора.

Няма да има повече дългосрочни договори за въглищните централи, заяви зам.-министър на енергетиката

Обекти като "Марица изток" и Бобов дол трябва да бъдат гарантирани, за да не се срути енергийната система. Една новина в полза на миньорите е съобщението, е ще отпаднат проектите за батерии по Плана за възстановяване. Това значи, че базова мощност за следващите години ще бъдат именно въглищните мощности.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1352 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
????

2023.09.29 | 19:52

1
А бе Пламене,КЪДЕ беше Ти,през 12-те ГОДИНИ на ШАЙКАТА ОПГ"герб"???? ДОВОЛНИ ли бяха ХОРАТА тогава???? КОИ ХОРА????
4revqsalo bankqnsko govedo.. KOOEZDA4

2023.09.30 | 22:50

8
при мчка ти.. тоге.. З Х

2023.09.30 | 22:34

6
При Борисов народа беше доволен,не крадците и измамниците.
4revqsalo bankqnsko govedo.. KOOEZDA4

2023.09.30 | 22:49

7
ПАЦО МАА НГАЛА...; дърт г ро зеннн кОмУНИСТ

2023.09.30 | 22:32

5
Червен боклук,изпълнява указанията на Москва за дестабилизация на държавата
Анонимен

2023.09.29 | 23:28

4
Тези протести са обречени. Планетата загива. Централите ще бъдат затворени. Имате достатъчно гратисен период да се приоритетите. Държавата помага, ЕС помага, не си завирайте главите в пясъка. А КНСБ и ръководството му да не застават срещу природата и съществуването на света за евтини дивиденти.

2023.09.29 | 22:29

3
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.-------> mub.me/handy
кириленко

2023.09.29 | 22:10

2
Когато рушаха Нефтохим ''братушките'', не ревахте...Защо ,защото играехте по руска свирка...Пак ли ви се плаща в рубли.

Добави коментар

Водещи новини