Археолози разкриха римски езически храм край село Татул

  • 28 септември 2023 18:05

  • 6429
  • 1
Археолози разкриха римски езически храм край село Татул
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Археолози разкриха римски езически храм от III-IV век в района на древното светилище на Орфей край село Татул. Те попаднаха на него при разкопки на ранно християнска църква, за която има сведения от 30-те години на миналия век, предаде БНР. 

Храмът е бил много голям, каза ръководителят на разкопките при Татул проф. Николай Овчаров: "Почти квадратна сграда, с размери приблизително 10 на 11 метра, вход - монументален, от запад, прагът е запазен. Между вилата и храма е имало алея, по която са минавали тържествените шествия. Веднага след приемането, което в Източните Родопи става в самия край на IV и началото на V век, е разрушен старият езически храм и върху него е построена еднокорабна християнска базилика".

След 20 години: Напълно завършено е проучването на светилището на Орфей край с. Татул

Разкопките край село Татул бяха финансирани от общината в Момчилград. Има идея местната администрация, съвместно с Кърджали, да се включи и в проучването на Перперикон. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 18:12

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини