-
08 август 2012 18:19
- 1434
- 0
За опасно натрупване на пестициди, съдържащи невротоксини и други отровни химикали, в най-популярните плодове и зеленчуци алармират американски учени, цитирани от "168 часа".
Резултатите от изследванията пораждат сериозно безпокойство, тъй като проблемите, свързани с употребата на вредните вещества, които се съдържат в препаратите за растителна защита, се свързват със смущения в нервната система, ракови заболявания, хормонални нарушения и други заболявания.
Оказва се, че вина имат не само производителите, защото до голяма степен съдържанието на нитрати и пестициди зависи и от самите абсорбиращи свойства на плодовете и зеленчуците. Естествено и химикалите, които слагат земеделците, имат съществена роля, а колкото повече паразити застрашават дадена култура, толкова повече пестициди се използват.
"Трудно ще намерите специалист у нас, който да се занимава сериозно с тези проблеми. Големите химически компании също хвърлят много усилия и средства, за да ни убедят в безопасността от употребата на различните химикали. Формално има и изисквания на Европейската комисия и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества, но считам, че е наложително у нас да се промени мисленето на хората", споделя Стоилко Апостолов, председател на Фондация "Биоселена" пред "168 часа".
"На практика много често виждам как земеделски производител влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи да речем една капачка против маната по лозята, а той за всеки случай добавя още една, без изобщо да се интересува какво ще стане с тези, които консумират тази продукция. Много разпространена практика е и производителите да имат отделна оранжерия за собствени нужди", допълва той.
"Вярно е, че отделните плодове и зеленчуци имат различна способност да абсорбират вредни вещества, но и различните групи пестициди също се характеризират с по-голямо или по-малко токсично действие, като така наречените органофосфати са най-токсични. Пестицидите се делят на два вида - повърхностни и системни. Потенциално по-опасни за здравето са системните, защото те влизат дълбоко в структурата на плодовете и зеленчуците и дори при обелване или нарязване не могат да бъдат премахнати", коментира Мартин Зарбов, мениджър на лаборатория "Фитолаб", за "168 часа".
Последвайте канала на
Свързани новини
ЦСКА 1948 би Славия и излиза срещу ЦСКА - София в бараж за Европа
Арда победи Ботев, но се размина с бараж за Европа, Лъчо Балтанов получи шпалир за "довиждане"
Кристиано Роналдо прати в историята още един голов рекорд
Илиан Илиев повика нови двама футболисти в състава на България за предстоящите контроли
Париж изпрати Краля на клея след загубата му от Зверев
Черноморец се окичи с бронза в НБЛ
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов: Те са си правили сметка да ни успят и да ни приключат незаконно
27 май 202418:49
МФ преотвори емисия 3-годишни ДЦК
27 май 202419:04
Нова авиокомпания започва да изпълнява полети до Варна и Бургас
27 май 202418:48
Д-р Георги Попов: Ухапването от кърлеж може да отключи психични разстройства след време
27 май 202418:01
МЗ предлага заплатите в здравния сектор да не се променят още година
27 май 202418:32
Стреляха по автобус в Пловдив
27 май 202421:11
Петро Порошенко: Путин се стреми към цяла Европа, той е луд император
27 май 202420:05
Фон дер Лайен: Европейците да се стягат за война
27 май 202421:52
Кремъл отговори на призива на генералния секретар на НАТО да се разреши на Украйна да нанася удари по територията на Русия
27 май 202418:19