Денков откри „Алея на книгата“: Книгата е най-дълбокото изкуство по отношение на съпреживяването

  • 04 септември 2023 12:49

  • 904
  • 0
Денков откри „Алея на книгата“: Книгата е най-дълбокото изкуство по отношение на съпреживяването
© Булфото

Убеден съм, че книгата дълго време няма да има истинска конкуренция, защото тя е най-дълбокото изкуство по отношение на съпреживяването. Това каза премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на откриването на „Алея на книгата“ в парка на Националния дворец на културата.

„Има няколко различни теории за това какво отличава човека от животните. И най-сериозната, въпреки че дебатите още продължават, е тази, че човекът има чудното свойство да изгражда свои собствени светове“, посочи премиерът и допълни, че често казваме, че цивилизациите са възникнали там, където за първи път са се появили писмените закони.

„Успоредно с тези закони, за първи път писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои“, каза Денков.

Денков ще открие „Алея на книгата“ в София

„Имаме автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков. Това са хора, които показват, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което показва кое е добро и красиво, е по-живо от всякога, колкото и да звучи като клише. Това че можем да покажем какво е българското разбиране за добро и красиво в този труден свят, в който всички живеем, е сила“, каза още министър-председателят. 

 

„Не е достатъчно само да има средства. Трябва да погледнем по-дълбоко на задачите, които имаме да решаваме“, каза още премиерът Денков. „Миналата година бюджетът на сектор „Култура“ беше увеличен с над 25%. Голяма част от средствата, които бяха допълнително предоставени, не бяха използвани, защото нямаше достатъчно добри проекти“, посочи премиерът. По думите му всички заедно трябва да намерим най-смисления и най-ефективния начин тези средства да стигнат до нашите деца и до родителите, „за да можем, започвайки отсега, след години да видим резултата от тези усилия“.

 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини