Искаме 1 млрд. лв. за окончателното спиране на АЕЦ "Козлодуй"

  • 06 август 2012 06:57

  • 2184
  • 2
Искаме 1 млрд. лв. за окончателното спиране на АЕЦ "Козлодуй"
©

От още 502 млн. евро, или над 1 млрд. лв., се нуждае АЕЦ "Козлодуй", за да изведе окончателно от експлоатация първите четири блока на централата, показват данни на Министерството на икономиката.

Средствата ще са необходими от 2014 до 2020 г. Досега централата е използвала 185.049 млн. евро, или 64% от отпуснатите средства от Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Искането е през следващия период да получи още 450 млн. евро от фонда, а останалите 52 млн. евро ще финансира със собствени средства.

В последния доклад изпълнителят по МФК - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), разкритикува България заради забавеното извеждане на четирите малки блока в "Козлодуй". Страната беше договорила да получи като компенсация за спирането 364,3 млн. евро.

В момента централата е прехвърлила извеждането от експлоатация на ДП "Радиоактивни отпадъци", който ще стане и бъдещия бенефициент по МФК.

Освен в сферата на ядрената енергетика България получава от Европейския съюз пари за повишаване на енергийната ефективност заради спрените предсрочно ядрени блокове. Досега тя е успяла да договори 334,8 млн. евро по този прозорец, но е усвоила 143,8 млн. от тях.

През септември т. г. страната очаква одобрение на още пари по фонда, които да предостави по проекти на топлофикациите, както и на бита за стимулиране на газификация. През ноември трябва да се подписват споразуменията за одобрените проекти.

Последвайте канала на

Novini.bg
2184 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДО КОГА

2012.08.06 | 18:39

2
Евтин популизъм. Когато И.Костов е сключвал договорите и утвърдил схемата или формулата за плащане на електрическата енергия е предвидил едно, че доходите на населението трябва да растат с 10-20% на годишна база и до 2011г.-15г да се изравнят с тези от ЕС. След свалянето му от влас това не се случва и е нормално сега тока да е скъп и да не е по джоба на българина. Вече сме най-бедната държава в ЕС и клоним към тези от бедните африкански държави. За да тръгне икономиката в страната трябва да се консумира, респективно и да се увеличат доходите. Пазарна икономика и валутен борд ръка за ръка не вървят. Не може цените да се увеличават, а доходите да се намаляват. По този начин се убива и населението и бизнеса и държавата. Най-ценният ресурс на държавата-младите хора бягат от страната. Схемата за изчисляване на инфлацията е също грешна. пр. Ако от началото на годината имаме инфлация от 1% на месечна база то това означава, че до момента имаме 7% инфлация. Реалната инфлация в страната на годишна база е между 14- 18%. Това е реалността. Доходите на работещите не са актуализирани от 8 години. Естествено това е схема за заробване. Всички са принудени да теглят кредити от банките за да оцелеят физически, а това довежда до източването на държавния паричен ресурс. Вижте какво става в света. САЩ, Германия, Англия и всички богати държави национализират банковите си системи. Задайте си въпроса защо? За да озаптят банките-лихварите. Защото банките унищожават всичко. Какво е това нещо 10-14% лихви по кредитите. Къде отива този ресурс? Ако не се предприемат драстични реформи в страната и то качествени, а не само на книга тежко ни. Слагат таван на цените на определени стоки. Това е прелюдия към нещо лошо. Бог да ни пази.
Ужас!

2012.08.06 | 14:29

1
Представяте ли си колко големи боклуци са нашите управляващи!!! Даже ни се карат от Европа за забавянето по затваряне на блоковете. Хем ни бият и ни е.ат, хем се и сърдят че не ни боли достатъчно. И си натискат и си ни газят... и ние си мълчим! Големите отгоре си правят парички на наш гръб и от тези затваряния на блокове, кой знае колко от приближените българи ще гушнат милиончета! Ама накрая те се карат кой е виновен и кой какво е подписал и договорил, играят някъв театър пред нас, а те си знаят какво правят и какви облаги имат от това. И страда само обикновения българин. На Бойко и другите не им е зор дали тока ще е 15,20 или 50ст. След някоя година ще се махнат, имат си имоти по целя сват, милиони и милиарди по сметките, и ще ни разправя,че милее за родината и че му пука. Пфффф долни лицемери и крадци мършави!Продадохме се и се надупихме на целия свят да ни Е.Е когато си поиска. Тия от правителството заслужават да ги заколят до един да им е.а п. майна и боклуците крадливи и продажни! Тока ни с АЕЦ е супер скъп,а после сигурно и лев киловата ще стане!

Добави коментар

Водещи новини