Кметът на Доспат алармира за опасен язовир

  • 08 август 2023 19:28

  • 1831
  • 0
Кметът на Доспат алармира за опасен язовир
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

В писмо до министър-председателя Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, директора на НЕК ЕАД Мартин Георгиев, председателя на Народното събрание Росен Желязков и министъра на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12, кметът на община Доспат Елин Радев алармира за опасност от преливане на язовир "Доспат", ако напорната деривация Доспат-Тешел бъде спряна за ремонт. 

Преди дни в писмо до медиите от НЕК уведомиха, че изключват ВЕЦ "Тешел" заради ремонт на деривационен тръбопровод при централата, тъй като са установени линейни участъци с нарушена вътрешна панцеровка (облицовка). От компанията увериха, че са  предприели действия за установяване причините за аварията и се подготвят за извършване на възстановителни ремонтни работи при спазване на най-високи мерки за безопасност на околната среда, служителите и съоръженията.

В писмото до властимащите кметът Радев информира, че: "В общественото пространство усилено се говори за много сериозна повреда на напорния тръбопровод в участъка от яз. "Доспат" до ВЕЦ "Тешел". Говори се за повредени около 1,3 км от тръбопровода, който е с диаметър от около 3 м. Вследствие на възникнал вакуум в деривацията, тръбопроводът е смачкан буквално до степен, липса на каквато и да е проводимост на вода. В общественото пространство циркулира информация, че ремонтът на съоръжението ще е с продължителност от  порядъка на две и повече години. Това означава, че след започване на ремонтните дейности, яз. Доспат ще поема води от естествени притоци и валежи, без да може да изпуска вода при нужда, освен през преливника. Според последната сводка за нивото на яз. Доспат на Предприятие "Язовири и каскади", Язовирен район "Родопи", от 01.08.2023 г., яз. "Доспат" е завирен на 406 103 610 млн. куб. м. от възможни 449 248 693. 

Пет язовира във Варненско са рискови

Кметът на Доспат пита за безопасността на населението и какви мерки са взети. 

Ако в период на две и повече години язовир "Доспат" само поема и не може да изпуска вода, то неименуемо ще се стигне до преливане на вода през преливника. А при сегашното ниво на водата и при зачестилите поройни валежи напоследък, капацитетът до кота преливник ще бъде достигнат още наесен. При тази ситуация огромни маси вода ще се изливат от язовира без възможност за абсолютно никакъв контрол.

От областната управа в Смолян разпоредиха спешна проверка утре. "Няма непосредствена опасност за хората и няма да се стигне до преливане", увери зам.-областният управител Зарко Маринов, цитиран от БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини