Премиерът Денков: Нито ремонти на язовири са направени, нито е ясно къде са средствата от ДКК

  • 18 юни 2023 18:13

  • 3775
  • 1
Премиерът Денков: Нито ремонти на язовири са направени, нито е ясно къде са средствата от ДКК
© bulphoto (архив)

Министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С заяви, че с отпуснатите средства преди 2 г. за „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, дадени за ремонти на язовири нито въпросните ремонти са извършени, нито пък е ясно къде са отишли средствата.

Денков е на обиколка на наводнените населени места в Северозападна България.

„Ролята на областните управители е била много важна, защото те са координаторите, които могат да обединят всички служби, но от друга страна всички казват, че попадат от криза в криза и между тях не се прави нищо, за да се преодолеят проблемите за следващия път – както недостатъчните средства във Фонда за бедствия и аварии, така и средствата, които преди 2 г. се оказа, че не можем да ги намерим в бюджета. Те бяха дадени на ДКК за ремонтите на язовирите“, обясни премиерът, цитиран от БТВ.

Премиерът Денков след наводненията: Най-критичното отмина

Денков допълни, че е необходимо финансиране на Фонда за бедствия и аварии, което да бъде използвано по прозрачна методика.

Премиерът изтъкна, че и в Монтана, и във Враца най-критична ситуацията е била снощи.

„Когато трябваше да се реши как да се действа с язовирите, доколко да се изпуска водата, защото всеки по-голям дебит облекчава язовира, но пък натоварва с наводнения в долната част на реката. За щастие, експертите взеха правилно решение. Точният дебит бяха използвали, така че нивото в язовир „Огоста“ престана да се покачва и в същото време в Хайредин в другите населени места водата е започнала да се отича“, каза Денков.

Той допълни, че през последните няколко дни е имало доста голяма опасност за населените места и за хората в тях, но благодарение на координираните усилия на всички институции са успели да предотвратят всякакви по-рискови ситуации за хората.

„Сега въпросът е да се премахват последиците и хората с пострадало имущество да получат съответна подкрепа, включително и финансово. Моята прогноза е, че хората в Монтанско и Врачанско трябва да бъдат внимателни през следващите един-два дни“, добави премиерът,

„Стойността на щетите в област Монтана тепърва ще се изчисляват. Всички превантивни мерки да се вземат, говорим за много сериозни средства, сигурно сумата ще стигне до 1 млрд. лв., които не могат да се отпуснат от днес за утре“, каза Денков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3775 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Груева

2023.08.28 | 12:05

1
Добре де ,щом го казваш значи има доказателства .Ами какво ги чакате,арестувайте и съдете.

Добави коментар

Водещи новини