Пренареждането на жълтите павета ще приключи към средата на септември

  • 03 август 2023 12:19

  • 449
  • 0
Пренареждането на жълтите павета ще приключи към средата на септември
© Булфото (архив)

Досега пренареденият участък с жълти павета е около 150 кв. м и смятаме, че с необходимата технология ще приключим до средата на септември. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София в направление „Обществено строителство“ Ангел Джоргов, който провери работата по пренареждане на жълтите павета на бул. "Цар Освободител" в отсечката между бул. "Васил Левски" и ул. "15 ноември".

„Пренареждането започна преди около 10 дни и от няколко дни вече се полагат и самите павета“, поясни Джоргов и допълни, че пътната основа е била изпитана за четвърти път от началото на ремонта. 

По думите му на място непрекъснато има служители на Столичната община, както и на фирмата от строителния надзор, така че и строителят, и самите работници да виждат, че контролът е непрестанен. Джоргов обясни, че апелират към самия изпълнител за необходимия брой технически ръководители и бригадир, които също да упражняват контрол. 

Няма да се бърза, въпреки че ще се опитаме за първия учебен ден, когато трафикът се увеличава, всичко да бъде готово, заяви Джоргов, цитиран от БТА.

Той допълни, че на първо място е спазването на утвърдената технология – сортирани павета, малки фуги, допълнителни профили, които се използват. Заместник-кметът поясни, че са искали да използват и допълнителна емулсия, която е изпробвана на опитния участък, но не е било разрешено, защото тя се отклонява от автентичната технология.

Фандъкова с коментар за ремонта на жълтите павета

„В тези жеги сме инструктирали да работят сутрин и вечер, защото най-важни са животът и здравето на самите работници“, каза Джоргов и допълни, че има достатъчен брой хора, които да редят, и такива, които да сортират паветата. 

Заместник-кметът обясни, че преди да се фугира, най-добре може да се види как са наредени паветата.

„За нас по-важно е качеството, а не срокът, но ще се опитаме до средата на септември да се приключи участъкът“, уточни Джоргов. 

Тодор Тодоров, ръководител на строителния надзор, обясни, че проверяват всеки ден наредения участък около 15:00-16:00 часа, след което дават позволение за първично фугиране с пясък.

„По този начин предпазваме от разместване“, каза той. 

На въпрос дали пясъкът може да се отмие от дъждове, Тодоров отговори, че това е първично фугиране, като след него ще има валиране на паважа и допълнително фугиране.

„По принцип паважните настилки изискват периодично префугиране с пясък“, обясни Тодоров. 

Пропадна асфалтът на улица в центъра на София

Продължават работите по последния етап от реконструкцията на обособеното трамвайно трасе на трамвай номер 5, по бул. "Цар Борис III", съобщи още Джоргов и допълни, че остават около 100 метра релсов път, който да се направи там, където е споделеното трасе. 

Изпълняваме повече от 10 големи обекти на територията на Столична община. Някои вече ги приключихме, други се надяваме, че скоро ще приключат. Вчера бяхме на "Чепинско шосе", където ще има 10 км. нова асфалтова настилка до 15 септември. Пуснахме и ул. "Николай Коперник", предстои и последния етап от бул. "Ломско шосе" да започне около 6 август, припомни той.

По думите му непрестанно се работи и по вътрешните квартални улици, както и по изграждането на тротоари, които тази година са в пъти повече.

Последвайте канала на

Владимир Василев
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини