Синдикатите във ВМЗ готови на протест, ако им вземат печалбата за 2022 г.

  • 04 юли 2023 11:51

  • 341
  • 0
Синдикатите във ВМЗ готови на протест, ако им вземат печалбата за 2022 г.
© Google Maps

КНСБ и КТ „Подкрепа“ във ВМЗ – Сопот, обявиха, че не са съгласни държавата да прибере 100% от тяхната печалба за миналата година. Предложението е залегнало в проекта за бюджета, който се очаква депутатите да дебатират на първо четене в близките дни.  

Двата синдиката в държавната оръжейница са изразили безпокойството и несъгласието си в писмо, изпратено до премиера Николай Денков, до министъра на икономиката Богдан Богданов и до председателя на Съвета на директорите на ВМЗ Ивайло Кънев.

Йордан Божилов: Ясно е къде са отишли наличностите, предадени на ВМЗ

„Отчисляването на 100 % от нетната печалба за 2022 г. на практика ще обезкърви предприятието. Инвестиционната програма за модернизиране, разширяване на производствения капацитет и ремонтиране на сградния фонд с цел подобряване на условията на труд ще трябва да бъде прекратена. Вече са поръчани и авансирани машини и съоръжения, няма да могат да бъдат изплатени, а за неизпълнението на договорите ще се начисли неустойка“, пишат синдикатите.

Те настояват да се преразгледа разпореждането по отношение на ВМЗ – Сопот, като заявяват, че в противен случай са готови на протестни действия. 

Според отчетите на ВМЗ печалбата за първото тримесечие на 2023 г. е в размер на близо 40 млн. лв. Към 30 септември 2022 г. дружеството е спечелило почти 68,8 млн. лв. 

Персоналът в държавната оръжейна фирма е увеличен от 3623-ма души през миналата година на 3939 работници през тази. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини