Усложнена е обстановката в България след пороите, които я заляха последните дни

  • 16 юни 2023 13:51

  • 639
  • 0
Усложнена е обстановката в България след пороите, които я заляха последните дни
© МВР

Усложнена остава оперативната обстановка на територията на страната, информират от пресцентъра на МВР.

Те показаха какво е състоянието на реките след жестоките порои, които заляха части от България.

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с представители на местната власт и доброволци, осигуряват наблюдение на критични точки на водоемите в засегнатите от валежите населени места.

София: Евакуираха от закъсали коли петима души, сред които и деца

Четвърти ден продължава работата на хидромодулът на РДПБЗН – Монтана на язовир „Христо Смирненски“, чиито възможности позволяват отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното съоръжение не прелива.

Хидромодул на ССОД при СДПБЗН работи на терен. Екипът е предислоциран на язовир „Клисурица“. Трите моторни помпи работят с максималните си възможности от 20 куб. метра в минута и подпомагат контролираното изпускане на водата от язовира.

С особено внимание продължава наблюдението на нивата на язовирите „Липница“ и „Огоста“. И двете хидротехнически съоръжения се изпускат. Към момента язовир „Огоста“ разполага със свободен обем.
Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река „Искър“ в районите на с. Кокаляне, кв. „Курило“ – гр. Нови Искър и бул.Цариградско шосе –парк „Врана“.

По данни на НИМХ-МОСВ се очакват значителни по количество валежи в 16 области. Оранжев код е обявен за София- град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана. Предупреждение от първа степен и жълт код за валежи от 20 до 35 л/м2 е обявен за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Оранжев код за порои и гръмотевични бури в половин България

Последвайте канала на

Десислава Станева
639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини