Водещите новини! Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на НАТО. Руски генерал е убит. Дясната ръка на Кадиров е в неизвестност (и още…)

  • 14 юни 2023 18:51

  • 2281
  • 0
Водещите новини! Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на НАТО. Руски генерал е убит. Дясната ръка на Кадиров е в неизвестност (и още…)
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 14 юни   

 

Във фокуса на дискусиите ще бъде възпиращият и отбранителен потенциал на Алианса в контекста на подготовката на срещата на върха във Вилнюс.

Министрите на отбраната ще обсъдят също повишаването на индустриалния капацитет на страните-членки на НАТО за осигуряване на отбранителни продукти и боеприпаси, както и дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна.

Тодор Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел

***

Колко е важно да пишеш и говориш грамотно на български? И ако това наистина е важно, защо и тази година резултатите от зрелостните изпити по български език и литература не са особено радващи? 

Мария Костова е единствената със 100 точни от всички около 46 000 явили се на матурата. На матурата избрала интерпретативно съчинение, защото харесва Петя Дубарова.

По думите ѝ вината за общите резултати на матурата, които са под 4, не е само на учениците, че не са учили. „Имам чувството, че много се променяше формата през годините и ни отнема много време да се пригодим. Получи се объркване и нямахме перфектната подготовка. Не виня никого, учениците са се постарали, направили са каквото са могли, както и аз“, каза Костова.

Мария Костова от Монтана, единствена с пълен брой точки на матурата: Нямахме перфектната подготовка

***

От „Възраждане“ и БСП искат деца да повтарят годината още от най-ранна възраст. 

Спор в комисията по образование: Да повтарят ли учениците в трети и четвърти клас годината?

***

"Преди 10 години започнахме протестите ДАНСwithme. Тогава бяхме на площадите, пред 5 години седяхме пред телевизорите и се ядосвахе на всички записи, които бяха изтекли. Днес имаме парламентарни сили, които водят дебат и искат да избелят цялата система. Този дебат е следствие на промяната, която започна преди две години с въвеждането на реформи в ПВУ. Следващата стъпка е да избелим прокуратурата, затова е тази комисия. Да направим всичко призрачно. Ако я няма комисията няма как да се види кой депутат за какво е виновен", посочи Камбарев. 

Михал Камбарев (ПП-ДБ): Вече няма да има главен прокурор, над когото да е само Господ

***

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.

Президентът наложи вето на отделянето на НСлС от Прокуратурата

***

„Огнената стихия, избухнала днес, обхвана площ около 200 квадратни метра и стана причина за спирането на тока в град Новочеркаск и околните села. Към 15 часа (българско време) пожарът бе локализиран и подаването на електричеството – възстановено", добави изданието от Еврейската държава.

„Местни жители заявиха, че са чули взривове преди пожара. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев опроверга тези твърдения. Според него причината за инцидента е техническа неизправност", посочи още нюзру.

Пламна руска електроцентрала. Управник обвини Украйна в обстрел срещу завод за спирт

***

По думите на законния кмет на окупирания югоизточен украински град Иван Фьодоров: Днес в нашия град и в района около него имаше много важни събития. Първо, убит е високопоставеният командир на агресорите генерал Сергей Горячев.

Второ, хора от съпротивителното движение взривиха железопътна линия и прекъснаха снабдяването на врага с оръжия, боеприпаси, горива и други материали", каза още градоначалникът.

Трето, изчезна дясната ръка на чеченския лидер Рамзан Кадиров – Адам Делимханов, който най-вероятно е убит", каза още Фьодоров.

Руски генерал е убит в Украйна. Дясната ръка на Рамзан Кадиров е в неизвестност

***

Членове на специалните части на сръбската полиция са арестували днес на територията на централна Сърбия трима "въоръжени до зъби" членове на специалните части на Косово, съобщи вестник "Вечерне новости".

За ареста веднага е бил информиран сръбският президент Александър Вучич, който по това време бил на прием в руското посолство по повод отбелязването на Деня на Русия.

Трима членове на специалните части на Косово са арестувани в Сърбия

***

В катедралата на Милано започна траурната церемония за бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, починал в понеделник на 86 години, предаде АНСА. Днес в цяла Италия е ден на национален траур. Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица.

В Миланската катедрала започна траурната церемония за Берлускони

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини