В Миланската катедраласе проведе траурната церемония за Силвио Берлускони

  • 14 юни 2023 17:08

  • 1982
  • 0
© Getty

В катедралата на Милано се проведе  траурната церемония за бившия премиер на Италия Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29, починал в понеделник на 86 години, предаде АНСА. Днес в цяла Италия е ден на национален траур. Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица.

На церемонията, ръководена от архиепископа на Милано Марио Делпини, присъстваха държавният глава Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони.

Сред присъстващите в храма днес бяха и председателите на двете парламентарни камари Иняцио Ла Руса, председател на Сената, и Лоренцо Фонтана, председател на Камарата на депутатите. Пристигнаха и  бившите премиери Марио Драги и Матео Ренци, бившият премиер и настоящ еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, вътрешният министър Матео Салвини, външният министър Антонио Таяни, лидерът на Демократическата партия Ели Шлайн. Отсъства бившият премиер Джузепе Конте, от антисистемното Движение 5 звезди.

Присъстваха и  още много други представители на италианските политически, социални, културни и медийни среди.

От семейството на Берлускони, освен петте му деца и брат му, на церемонията присъстваха и бившата му втора съпруга Вероника Ларио и последната му годеница Марта Фашина, както и бившата годеница на Берлускони - Франческа Паскале, която вече пристигна в храма.     

За погребението дойдоха и премиерът на Унгария Виктор Орбан, и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, както и премиерът на Албания Еди Рама .

От ранни зори почитателите на Берлускони се тълпяха зад загражденията, поставени в района на катедралата. Случващото се в храма се наблюдаваше на огромни екрани, инсталирани на площада пред нея.

Според италиански медии Берлускони е поискал да бъде кремиран, а после урната с праха му ще бъде положена в параклиса на луксозното му имение в Аркоре край Милано.

Днес в деня на погребението му петте деца на Берлускони  - Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи - публикуваха общо изявление, в което заявиха, че техният баща ще продължи да живее чрез тях и му благодарят за любовта, с която ги е дарил.

Последно сбогом със Силвио Берлускони

Последвайте канала на

Novini.bg
1982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини