Рибари излязоха на протест във Варна

  • 21 април 2023 12:38

  • 723
  • 3
Рибари излязоха на протест във Варна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Рибари излязоха днес на протест във Варна.

Председателят на браншовата организация „Черноморски изгрев“ Емил Милев обясни, че целта е да се заостри вниманието на обществото върху липсата на законово регламентирани рибарски пристанища и лодкостоянки както в града, така и по цялото Северно Черноморие.

Отговорността за този проблем е на собствениците на терените – областната управа и общинската администрация, обясни Милев.

В „Черноморски изгрев“ членуват 56 риболовни кораба над 12 метра, които не разполагат със законови места, където да акостират, посочи председателят на организацията.

Според него от години рибарите са в парадоксалната ситуация да искат да спазват закона и да нямат възможност да го правят. На практика всички сме закононарушители, обясни Милев.

Той припомни, че пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“ трябваше да приема 117 кораба, от които 16 големи. Но на практика там могат да акостират 42 лодки до 8 метра. В същия район има още едно рибарско пристанище – „Варна“, на което вече втора година чакаме да му бъде направен спешен ремонт, допълни Милев, цитиран от БТА.

Рибари излизат на протест

Основното искане на рибарите е местата, където могат да спират, да бъдат узаконени. Милев уточни, че през годините браншовите организации са подавали многократно сигнали до отговорните институции, но без резултат.

Днес протестиращите се срещнаха с ръководството на „Морска администрация“ във Варна.

Те нямат претенции към агенцията, а търсят съдействието ѝ за по-добра комуникация с другите институции. Милев уточни, че ако не започне реална работа по проблема, рибарите ще продължат с протестите си.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
723 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
BNAKIANSKI RAZPRANI ENUSI MYRTFI

2023.09.30 | 20:02

3
БАН-Б..у..н..а..ш..к..а АкадемияЬ наЬ Н..Е..У..К..И..Т.. Е ! Закривай БАНЬ и Депортирай СъветскитеЬ К..у..р..в..и и П..е..д..е..р..а..с..т..и РаботещиЬ ТАМЬ ! БАНЬ еЬ СъздаденаЬ от МеждународнияЬ Т..е..р..о..р..и..с..т.Ь ТодорЬ ПавловЬ , който Организира и нарежда Взривяването на Църквата „Св. Неделя“.
МАЛКО СТЕ РИТАНИ

2023.04.21 | 12:57

2
В ГЛАВИТЕ И ТО БЕЗ ПОДКОВА НА КУБИНКАТА!
ГЯУРИ

2023.04.21 | 12:56

1
ТЪ ПИЯ ГЯУР СЕ РАЗБИРА САМО ОТ РИТНИЦИ В ГЛАВАТА! :)

Добави коментар

Водещи новини