Рибари излизат на протест

  • 20 април 2023 14:50

  • 736
  • 0
Рибари излизат на протест
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Рибари от няколко черноморски града излизат на протест с искане за законен достъп до рибарските пристанища в област Варна.

В петък, 21 април, представители на морския риболовен сектор ще проведат митинг-събрание на открито. Участие в него ще вземат собственици на риболовни кораби и рибари от Варна, Каварна, Балчик и Бяла, съобщава Maritime.bg, цитирано от "Дарик".

В 10:30 часа участниците в протеста ще се съберат пред рибарско пристанище „Варна“ в кв.”Аспарухово”, след което с автомобили ще се придвижат до сградата на „Морска администрация”.

Рибари протестираха в Поморие срещу заповед, забраняваща улов до 2 километра от брега

Участниците ще изразят публично своята позиция в рамките на един час, след което колоната от автомобили ще се насочи към ГКПП Дуранкулак.

Шествието няма да спира движението от и към граничния пункт, но вероятно колоната силно ще затрудни движението в района.  

Причини за провеждане на протеста, според организаторите, са свързани с „нежеланието и неспособността на Община Варна, Министерство на земеделието и Министерство на транспорта и съобщенията да намерят решение и осигурят законно ползване на рибарски пристанища и лодкостоянки в област Варна“.  

Към настоящия момент на територията на област Варна не съществуват общински или държавни пристанища, които могат да бъдат използвани от риболовни кораби, твърдят организаторите.

Съществуващите пристанища се оказват забранени от закона за ползване или законни, но негодни за ползване, какъвто е случаят с рибарско пристанище „Карантината“.

„За проблема алармираме от години, но очевидно никой не желае решаването му. В момента риболовните кораби трябва да напуснат места за домуването им или да плащат глоби между 50 000 и 200 000 лева. Ето защо се възползваме от законовата възможност да изразим позицията си публично с цел намиране на спешно решение на проблема“, казват от Сдружение „Черноморски изгрев“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини