Търговците превзеха храма. Честит Велики понеделник!

  • 10 април 2023 13:05

  • 1447
  • 0
Търговците превзеха храма. Честит Велики понеделник!
© pixabay

На Велики понеделник, в началото на Страстната седмица, Христос прогонил търговците от храма. У нас никой от никъде не може да озапти търговците, които дори и тази седмица ще продават храни с до 80 на сто надценка. Само за една година цените на основни хранителни продукти у нас са поскъпнали почти двойно.

Преди дни от Министерството на икономиката и индустрията обявиха, че предлагат за обществено обсъждане списък, с предложение за таван на цените на продукти от 17 основни видове храни. Към момента примерния списък включва: ориз, брашно тип 500, хляб "Бял", хляб "Добруджа", свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно краве мляко 2 - 3,8 на сто, краве кисело мляко 2 - 3,8 на сто, бяло саламурено краве сирене, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял боб и храни за кърмачета.

Засега обаче това предложение има силно пожелателен характер,

тъй като за да влезе в сила, е необходимо да се конституира състава на 49-ия парламент, за да го гласува. И тъй като повечето депутати се правят на по-католици от папата, най-вероятно ще се скарат, твърдейки, че за една пазарна икономика не е приемливо да се слага таван на цените. Това е вярно, но не е съотносимо за нашата държава, в която липсва какъвто и да контрол за каквото и да е. А и лакомията на търговците е безгранична. Ето така се стига до безумни надценки до 80 на сто и оскъпяване на хранителните и други продукти. Не е нормално у нас да се продават на европейски цени, че и над тях, защото заплатите на повечето българи са далеч от европейските.

Хората не се интересуват от огласяваните проверки на разни комисии и комисийки в търговските обекти, защото на практика цените не помръдват надолу, напротив. Вече мамят и с промоционалните цени, които също са оскъпени.

Факт е, че повечето от хранителните продукти са внос, защото вече нямаме родно производство. А нямаме, защото квотнияj принцип на произвеждане, налаган от ЕС, доведе до фалити нашите земеделци. От миналата седмица протестират зърнопроизводители у нас, но не само – в Полша и Румъния също. Причината е вносът на зърно от Украйна, което засяга интересите на нашите производители. В Полша си решиха проблемите – спират вноса. А нашите дали не тръгват по пътя на производителите на зеленчуци и плодове, които си заличиха градините?!

Вероятно скъпотията няма да е проблем за депутатите, чиито заплати непрекъснато се повишават,

а точно те трябва да гласуват проектозакона за таван на цените на 17-те хранителни продукти. За онези 75 на сто обаче, които вече едва връзват двата края на месечните си разходи, според НСИ, високите цени спрямо ниските им заплати, са огромен проблем. Но както е известно, ситият на гладния не вярва. За сития няма Страстна седмица, изпълнена със страдание. Търговците превзеха храма.

На останалите: Честит Велики понеделник!

Аделина Делийска
1447 0

Свързани новини

Водещи новини