Над 330 възрастни и хора с увреждания ще бъдат подпомагани по проект "Грижа в дома" в община Кюстендил

  • 31 март 2023 14:47

  • 329
  • 0
Над 330 възрастни и хора с увреждания ще бъдат подпомагани по проект "Грижа в дома" в община Кюстендил
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Общината в Кюстендил е подписала договор за изпълнение на проект „Грижа в дома в Община Кюстендил“ по Програмата„ Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съобщи на брифинг заместник-кметът Радмила Рангелова. Основната цел на проектното предложение на Община Кюстендил е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.  

Стойността на проекта е 1 768 685,26 лв. безвъзмездна финансова помощ, а срокът на изпълнение на проекта е една година с начална дата 15 април. 
 

В изпълнение на проекта ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Процедурата ще надгради реализираните дейности и постигнатите резултати по други проекти, програми и мерки, финансирани със средства от националния бюджет, Европейския съюз и други източници, посочи Рангелова.

Увеличиха цената на услугите на социалния патронаж в Силистра

Целта е да бъде допълнена подкрепата към най-уязвимите групи от населението на Община Кюстендил, които се подпомагат в рамките на Програмата за храни и основно материално подпомагане.  Целевата група включва 331 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. 

Услугите за грижа в дома ще се предоставят от служители на Центъра за патронажна грижа в община Кюстендил. За целта по проекта в Центъра за патронажна грижа ще бъдат назначени 62 служители на трудови договори. Те ще предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, както и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, със средства на потребителите.

Изпълнението на проекта ще допринесе за разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хората от целевата група и ще увеличи обема, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността на територията на община Кюстендил, посочи още Рангелова. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини