В 18 масови храни вече се влага хитин от насекоми

  • 27 март 2023 15:29

  • 126996
  • 37
В 18 масови храни вече се влага хитин от насекоми
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето, информира БНР.

Един от сайтовете цитира като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union, според който действително Европейската комисия разрешава пускането на пазара в рамките на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни.

Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.

ТВЪРДЕНИЕ: Хитинът в насекомите на прах предизвиква рак и други заболявания

Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?

Проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", отговаря на този въпрос:

ХИТИНЪТ е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.

По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.

Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.

По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
126996 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.27 | 15:53

1
Тоз, който не иска да яде хитин, да спре да яде мед, че иначе ще хитиняса. А "професорът" да напуска и да ходи да сади домати, щото 1) хитинът не е белтък, а полизахарид и 2) млекопитаещите и човекът имат няколко ензима (хитинази), които разграждат точно хитина. Ба, неграмотни навсякъде...
Ахмед

2023.03.29 | 10:54

24
Глупак,правиш ли разлика межу мед и бубулечки разни.

2023.03.28 | 17:39

15
Яж насекоми и мълчи подлого
Сети

2023.03.28 | 01:24

5
Слабоумно лайно и то

2023.03.27 | 15:57

2
лайненце джендърско!
охобохо

2023.03.27 | 21:50

3
Като чета списъка, насекомите са най-малкия проблем на тези "храни" .. кой нормален човек с акъл си ги слага тия неща в устата не ми е ясно ...
Жээг

2023.03.28 | 02:01

7
Що ти пица и шоколад не ядеш ли?
Сети

2023.03.28 | 01:14

4
Професор или не, платен на пропагандата е. Ще каже каквото да му платили. Ядат насекоми някъде, да. Ама да им свикнали. От столетия ги ядат.нвма дерт, ама за тях Преди време няколко колеги ходиха да Индия по работа. Не заедно, по различно време. 75% от тях се върнаха с много тежки стомашни проблеми, които ги тормозеха с години, а все пак не са яли каквото им дойде.. Всяка жаба да си знае гьола, това е. Не да за нас насекомите. Който иска, да ги яде
Xccgc

2023.03.28 | 02:00

6
Мамицата им мръсна евроджендърска
Константинов

2023.03.28 | 08:49

8
САМО ИЗРОДИ МОЖЕ ДА РАЗТЕШЪТ ФА СЕ СЛАГАТ В ЙРАНИТЕ НАСЕКОМИ.СМЪРТ ЗА ТЕЯ САТАНИ.

2023.03.28 | 09:14

9
Гадост. Не мога да повярвам докъде сме я докарали.
Петър

2023.03.28 | 12:00

10
Глобалисти се борят за изтребление на човечеството,не вярвайте че някой се е загрижил за човешкото здраве

2023.03.28 | 17:38

14
Точно
Зорко

2023.03.28 | 13:43

11
Мамицата им мръсна ще искат да ни тровят
Ахмед

2023.03.28 | 16:14

12
Да ти бера лайката мръсна и "професор" набеден,яж лайна като кучетата или котките...изрод мръсен народа ли искаш да измира? Европедеругите ли ти платиха продажник гнусен???? В АДА ДА ГОРИШ
Аз

2023.03.29 | 09:07

21
Първобитен резак
Койчо

2023.03.28 | 17:03

13
Инфо Обща характеристика Хитинът, наричан още животинска целулоза, е полизахарид, който се отнася към групата на трудно усвоимите въглехидрати. По своя физикохимичен състав, както и по биологичната си роля, е близък до растителната целулоза. Влиза в състава на клетъчните стени на гъбите, също и на някои бактерии. Образуван от остатъците на аминозахари ацетилглюкозамин, хитинът е един от най-разпространените полизахариди в природата. Това е вещество, което се намира в гъбите, бактериите и членестоногите. Дневна необходимост Постъпването на повече от 3 000 мг хитин дневно в организма може да доведе до проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт, затова е необходимо придържането към "златната среда" по отношение на консумацията на различните храни. Потребността от хитин нараства при: излишно телесно тегло; нарушена мастна обмяна в организма; високо ниво на холестерола в кръвта; стеатоза на черния дроб; прекомерен прием на мазнини с храната; чест запек; захарен диабет; алергии и интоксикации на организма. Потребността от хитин намалява при: прекомерно образуване на газове; дисбактериоза; гастрит, панкреатит и други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Добави коментар

Водещи новини