Новият посланик на Германия у нас: Истанбулската конвенция бори насилието срещу жените

  • 08 март 2023 09:12

  • 772
  • 12
Новият посланик на Германия у нас: Истанбулската конвенция бори насилието срещу жените
© Посолство на ФР Германия
Слушай новината Слушай новината

Посланикът на Федерална Република Германия Ирене Мария Планк връчи акредитивните си писма през януари т.г. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. В първото си интервю за БНР тя говори за приоритетите в своя мандат, за Истанбулската конвенция и за мигрантската криза, както и дали България трябва да получи допълнителна подкрепа от ЕС за справяне с миграционните потоци.

Какви са приоритетите на новия германски посланик?

„България е заедно с нас страна в Европейския Съюз. Това означава, че всички живеем в този европейски дом. България заема апартамента в другия край на етажа и естествено има много неща, които трябва да обсъдим заедно“, казва посланик Планк и добавя: „Между тези общи неща от европолитическа гледна точка, в които бихме искали да подкрепим България, са членството ѝ в Шенгенското пространство и възможно най-скорошното ѝ присъединяване към еврозоната.“

Освен приоритетите в политическата сфера, посланик Планк определя като акцент в мандата си насърчаването на икономическото сътрудничество между България и Германия.

„Германия и България са членки на НАТО и аз смятам, че това също е съюз, в който можем по-силно да се сближим. За мен това също е приоритет. Освен това, като друга първостепенна задача, тя споменава развитието на българското гражданско общество, „защото това е и приоритет на германската външна политика: насърчаване на сътрудничеството между различни институции, на общинско ниво, между неправителствени организации, и активиране на гражданското общество“, коментира Планк.

Трябва ли България да получи повече помощ от ЕС във връзка с мигрантската криза?

„Европейските държави не са в еднакво положение“, е мнението на посланик Планк. Някои страни са по-скоро миграционни дестинации, като Германия и Франция, докато България е по-скоро транзитна страна за мигрантите.

Демерджиев: Увеличение с над 40% на миграционния натиск през 2023 г.

Европа като цяло трябва да се справи с проблемите на миграцията, но за България те са различни от тези на Германия и тъй като всички заедно сме в Европа, трябва да работим заедно за решаването им, подчертава посланик Планк.

„Обезопасяването на европейските външни граници със сигурност е много важен момент“, добавя посланик Планк, както и дискусията за това как да го постигнем най-добре заедно.

В Европейския съюз има различни мнения относно Истанбулската конвенция. България многократно се е противопоставяла на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“.

В България, както и в други страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, като Унгария, Словакия, Армения и Литва, някои части предизвикват недоумение, като например член 4 (3), където става дума за „биологичния или социален пол“, или член 14 (1), който гласи, че трябва да има „адаптирани учебни пособия по теми като премахването на установените роли“.

Германия е на различно мнение от България.

„Разбира се, че в рамките на ЕС може да има различни мнения. Никой не може да казва на България как да се отнася към Истанбулската конвенция. Първото ми впечатление е, че тук се е водил много страстен дебат относно Истанбулската конвенция. В първия момент дори не я разпознах в този дебат.“, категорична е посланик Планк.

Посланик Планк изразява своята убеденост, че Истанбулската конвенция е „крайъгълен камък в европейската защита на правата на човека“.

Европейският парламент настоява за незабавното приемане на Истанбулската конвенция

„В това отношение, разбира се, бих приветствала, ако дискусията в България доведе до това моят европейски съсед от другата страна на коридора също да я подпише. Става дума за предотвратяване и борба с насилието срещу жените. Никой, който гледа с отворени очи на света, не може да отрече, че определено има насилие над жени, домашно насилие и насилие по улиците“, казва още германският дипломат.

В различните региони на света се проявява по различен начин. Наскоро видях и статистиката за домашното насилие в България, според която 1/3 от всички жени на възраст между 18 и 29 години в даден момент са преживели насилие - в дома, в семейството, от страна на техните партньори или други членове на семейството. Това не е приемливо. Според докладите за периода на пандемията, тази статистика се е влошила не само в България, но и в Германия и в други страни по света, допълва новият германски посланик.

Германия ратифицира Истанбулската конвенция през 2017 г.

„В Германия семейството не се е разпаднало заради това, а точно обратното: това е инструмент за укрепването му, защото дава правна основа“, казва посланикът.

„Ратификацията е предизвикала създаването на цяла инфраструктура, която, например, помага на жени в ситуации на домашно насилие. Но също така помага на мъжете, които не контролират склонността си към насилие, да преминат към различен модел на поведение“, обяснява Ирене Планк.

Според германския посланик има много държави в света, в които представителството и участието на жените в обществения живот и възможността им да определят собствения си живот все още е на много ниско ниво, така че „международният ден на жената е нещо добро, за да напомня на всички нас колко много имаме още да направим“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
772 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Мръсната косица...

2023.03.09 | 04:47

12
Само и вижте косата... Както се пееше в една култова песен навремето - """Главата ти мирише на крака щот не си я мил и ти не знаеш от кога.""" - а може и да е участвала в сериите на Simon Thaur - Avantgarde Extreme - много е възможно - много... :)))))))
PaulaFox

2023.03.08 | 11:18

11
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Майтапчи Йово

2023.03.08 | 11:03

10
Това на снимката... какво е?!?
ха ха ха

2023.03.08 | 09:35

3
Посланика мяза на педераса Еми.
Тенев

2023.03.08 | 10:21

9
Еми да, защото е "посланик",а не "посланичка". И в езика ни нахлува това безполово говорене.....

2023.03.08 | 10:01

5
kolega shtom e ot evropa ili shte e pederas ili hermafrodit tam drugi niama
МАДАР ФАКАР

2023.03.08 | 10:19

8
ПО ГРОЗНА НЕ МОЖАХА ЛИ ДА НАМЕРЯТ ???

2023.03.08 | 10:07

7
е това нещо не прилича на нищо! долу ИК! искате да промивате мозъците на децата, но няма да стане! тук е България!
ана картечарката

2023.03.08 | 10:06

6
Колежката,май, е със сменен пол .
dom

2023.03.08 | 10:00

4
poredniat nemski hermafrodit ne mastio instambulskata konvencia e izmislana ot vas liberalite da zashtitava pederasite koito vie tolerirate po celiat sviat

2023.03.08 | 09:35

2
Германия е пълна с еко педерунгели, които са мафи на негрите, да внимаваме да не станем като тях!
ууууу

2023.03.08 | 09:29

1
Пълна лъжа. Шваба

Добави коментар

Водещи новини