Обявиха кога ще се състои София Прайд 2023

  • 02 февруари 2023 10:45

  • 1181
  • 0
Обявиха кога ще се състои София Прайд 2023
© София Прайд
Слушай новината Слушай новината

София Прайд 2023, най-голямото събитие в защита на човешките права в България, ще се проведе на 17-и юни, съобщават организаторите.

Това ще бъде 16-ото издание на мирния протест, който отново ще започне с концерт пред Паметника на съветската армия и ще продължи с шествие по улиците на София.

“Семейството на София Прайд става все по-голямо с всяко следващо издание. Горди сме, че за 16-ти път ще дадем глас на любовта и ще привлечем вниманието на обществото към това колко е важно всички в България да имат равни права. Заедно извървяваме един много дълъг път и въпреки бавните стъпки в посока законодателни промени – ние ще продължим да протестираме мирно и да се борим за равенство.”, сподели Симеон Василев от фондация GLAS.

През 2022 година юбилейното 15-то издание на София Прайд събра над 12 000 души, като след събитието организаторите дариха 5000 лева на Киев Прайд.

За 15-и път "София Пайд"

Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на 28 дипломатически мисии, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия и Чехия.

София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет.

Цветелина Кирилова
1181 0

Свързани новини

Водещи новини