София Прайд отправя покана за диалог към Бойко Борисов

  • 23 юни 2017 12:52

  • 5058
  • 13
София Прайд отправя покана за диалог към Бойко Борисов
© Булфото (Архив)

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот. Поводът за писмото са изказвания на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в предаването „Здравей, България!“ по „Нова телевизия“ на 22.06.2017 г., че „нито трябва толкова да се парадира“, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

В писмото се посочва, че опитите за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри през годините, остават безрезултатни. Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за:

• Въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски или трансфобски подбуди.
• Ясно и категорично осъждане на речта на омразата, в това число тази на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.
• Интегриране на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората, в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование.
• Въвеждане на ефективни механизми за справяне с училищния тормоз на основата на сексуална ориентация и полова идентичност.
• Ефективен достъп до адекватни здравни услуги, които обслужват специфичните нужди на ЛГБТИ хората и се предоставят в приемаща тези идентичности професионална среда.
• Узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половото самоопределение и ориентация на партньорите.
• Въвеждане на достъпна и безплатна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние.

София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов „Да прогоним предразсъдъците“. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.
Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните.
Тази година за първи път зад София Прайд открито застанаха рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права. Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението, в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.
Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.
 

Борислава Бибиновска
5058 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2017.06.27 | 10:20

13
СРЕЩА С БОКО ПЕДАЛА ..ЩЕ МУ ОТКРИВАТ ОФИЦИАЛНО ДУПЕТО МУ ПЕДЕРАСТКО ..ЩЕ РЕЖАТ ЛЕНТИ,ЩЕ СЕ ЛЕЕ ШАМПАНСКО ..НЯМА МАЙТАП ..ДУПЕТО НА БОКО Е ТОВА...
hayabusa

2017.06.23 | 14:17

2
да им закарат магарето марко да ги отпере е това искат тия
смърт за гея

2017.06.24 | 14:07

12
какво пак искат тия недоразумения бе, нали Бойко им каза няма преследване на сбърканяци и грешки на природата в България и за това не е необходимо да се парадира толкова. Абсолютна измет е това педалите и лесбийките, една по-здрава сопа и бързо ще си намерят майстора тия лай
+

2017.06.24 | 08:44

11
Предупреждение към ЛГБТИ - трябва да знаете, че вас ви мъчат хомосексуални духове. Вие не сте се родили такива - това е лъжа. В Римляни 1 глава също е обяснено защо. Можете да помолите Господ Иисус Христос да ви освободи от тези бесове. Покайте се! Иначе ви чака вечна мъка.
ШАМАН

2017.06.23 | 22:02

10
СПРЕТЕ ТЕРОРИСТИТЕ С ДЪГАТА ИНАЧЕ.........АААА ИЗНАДИТЕ НЕ СЕ ИЗДАВАТ........ТЯХ ГИ ДАВАТ ПО НОВИНИТЕ........
Спиш ли?

2017.06.23 | 22:01

9
Това е заразя, която се предава по полов път! То затова и юдейте унищожават над десет народа в преселването си в юдея до крак! За да не се заразят с тази болест!!!
+

2017.06.23 | 18:03

8
Не, не е "зараза по полов път". Не е микроорганизъм. Защото знам за два случая за освободени от такива демони мъже, след което те са станали нормални. Единия даже има жена и дете.
hayabusa

2017.06.23 | 17:25

7
гъста мрежа от пендели,ами нали повечето сте в кабинета или около него :)

2017.06.23 | 17:25

6
АНТИХРИСТЪТ настъпва ив България!
asd

2017.06.23 | 17:24

5
Брей, тия педерасти все по нагли стават. Искат да наложат педераска диктатура. Ще репресират нормалните хора. Бахти евроатлантическтите ценносит. Пълната деградация ще доведе до пълна ликвидация на народа ни и държавата ни. Това е елмент от хибридната война срещу българск

2017.06.23 | 14:38

3
Заради такива Западната Римска империя пропадна. Това очаква сега и Евро-гейския съюз.
глас народен

2017.06.23 | 15:57

4
утре среща ще поискат и сексуално ориентираните педофили

Добави коментар

Водещи новини