Цената на суровото мляко в България се е вдигнала с 37% от август

  • 25 януари 2023 08:49

  • 474
  • 1
Цената на суровото мляко в България се е вдигнала с 37% от август
©
Слушай новината Слушай новината

"От август месец досега цената на суровото мляко в България се е вдигнала с 37%. Опаковките са се повишили с над 100%, надценката при стъкления бранш също е над 100%", заяви пред БНТ Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му България не е фактор в производството на сурово мляко за европейския пазар. Според Симеон Присадашки в страната ни винаги млякото не е достигало като количество и цената му се е влияела от цената на спотовите млека.

"Последните 6-8 месеца имаше тенденция към повишаване на цената на млякото, което влизаше от Чехия, Германия, Полша и Унгария в България. Покачването на тази цена и хроничният недостиг на сурово мляко на българския пазар доведе до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко", допълни Симеон Присадашки.

Млякото и млечните продукти достигнаха рекордни цени

Според него към днешна дата българските производители на сурово мляко получават добра цена за млякото си.

"Търговията печели най-много от тази ситуация. Статистиката показва, че търговската надценка се е вдигнала с около 67%", каза още Симеон Присадашки.

Десислава Станева
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини