Христо Панчугов пред novini.bg: Предсрочните избори през март изглеждат твърде вероятни

  • 13 декември 2022 14:43

  • 943
  • 0
Христо Панчугов пред novini.bg: Предсрочните избори през март изглеждат твърде вероятни
© pixabay, личен архив

Какви са шансовете предложеният състав на проектокабинет от партията, спечелила изборите ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на, да бъде гласуван утре, сряда, 14 декември? Възможно ли е да се състави редовно правителство, предложено от следващите партии в НС? Докога ще се въртим в омагьосания кръг на следващи парламентарни вотове един след друг, поради ината на партиите да се консолидират и да направят коалиционно управление? Разговарям с политолога Христо Панчугов. Той е асистент в департамента по политически науки на НБУ. Преди това е бил зам-главен секретар на СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и е активен участник в опитите за обединение на десницата преди РБ.

Дали ще имаме редовно правителство, сега зависи от това дали предложените хора за състава му биха били разпознати като възможности за връзка с останалите политически формации в НС. Т.е. доколко това, освен публичен знак, че могат да се интегрират в едно правителство хора на различни политически позиции, е и отражение на вече постигнати договорки. Това е първата неизвестна, която ще определи дали този състав на правителство ще бъде успешно гласуван утре. Втората неизвестна е свързана с конкретните политики, които тези хора биха се ангажирили да прокарват пред мнозинство, което е очевидно срещу тях. Самата същност на правителство на малцинството, е да бъде постиган политичесик консенсус, да се намира онова, което е общо, а не разделителни линии. Но виждаме, че последните близо две години, партиите издигат само стени помежду си.

В конкретният дневен ред видяхме приоритети, които не са се превърнали в ясни политики.

Както обикновено дяволът е в детайлите и смисленият разказ затова как изглежда политиката, която ще се реализира от един или друг министър, ще е в основата на преспективите дали това правителство ще мине, или не. И тук има една огромна заплаха – ако не видим такъв подробен дневен ред, ясна аргументация от страна на партиите защо подкрепят или не правителството, то всички ще са наясно, че кабинетът е заложник на задкулисни договорки и за продължаване на порочни практики, срещу които хората протестираха неотдавна. Поради всичко, казано дотук, смятам, че шансовете обществото ни да подкрепя такъв кабинет, са изключително ниски. От там ще дойде вероятно и слабата подкрепа на подобно управление.

Не смятам, че някоя от другите партии ще има повече шансове за съставяне и одобрение на кабинет.

ПП вече коментираха, че няма да правят опити за съставяне на правителство. Може и да променят мнението си, но тяхно предложение ще е изправено пред същите рискове, които коментирахме дотук.

Третият мандат - зависи на кого ще бъде връчен, но е силно подвластен на това, че ще е нужно да се преодолят всички различия и противопоставяния, насложени през последните дни, седмици и месеци. Малко вероятно е ДБ да успеят да се справят с тази нелека задача след скандалите около ИК.

Съвсем логично от политическа гледна точка миналата вечер проф. Габровски поясни, че той няма да приеме в третия мандат да оглавява проектосъстав на кабинет. Няма разумни доводи веднъж отхвърлена формула в първия мандат, да успее в третият. А и идеята на трите мандата е да дадат възможност на три различни партии да предлагат, а не да повтарят едно и също.

Спрях се на възможните сценарии, според мен, а съвсем скоро ще стане ясно и към кой от тях вървим.

Има слаба вероятност това правителство на малцинството да мине –

дали през игра на кворума, дали през някакъв друг механизъм, но, ако не е прозрачен процесът „за” или „против” една или друга политика, ако няма ясен дневен ред, то това правителство много бързо ще стане заложник на политически шантаж и на извиване на ръце. Това ще предопредели неговия кратък живот. От днешна гледна точка предсрочните избори през март изглеждат твърде вероятни.

Към момента обществените нагласи сочат, че и на следващия вот пак ще имаме същите резултати. Все пак до март има доста време и може доста хора да залитнат към вече познатите формации. Но може и да се появи нова партия, или да видим силна радикализация на гласоподавателите. Обществените нагласи не са замръзнали на едно място, затова и шансовете за бързи промени до март, са доста високи.

Много вероятно е избирателната активност още повече да падне, ако партиите не се осъзнаят и не променят досегашните си стратегии.

Позитивно е, че те надграждат благодарение на всеки следващ вот и аз лично съм оптимист. Сега живеем в процес на неизбежно пренареждане на обществените нагласи и оттам на политическите формации в България, което не означава, че партиите от настоящето, ще са и организациите на бъдещето.

Поведението на политическите структури през изминалите два месеца и в близките няколко седмици, ще има огромно отражение върху резултатите на следващия вот. Всичко, което прилича на договорките от преди 2020 година, ще бъде наказано. Онова, което е свързано с безотговорно отношение към гражданите, също ще бъде санкционирано. Общото говорене с досегашни идеологеми, вече категорично се отхвърля от хората.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
943 0

Свързани новини

Водещи новини